Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türk Geliştiricilerden Apple Cihazlarını Donanım Cüzdanına Çeviren Yeni Proje

Türk bir ekip tarafından geliştirilen telefonları donanım cüzdanına çeviren Opclave, hem ülke içinden hem de global piyasadan oldukça yüksek ilgi gördü.

Ulaş Erdoğan (ulerdogan), “zetsuboii_”, “0xThaos”, “DoganETH” ve “thebuzagive” tarafından geliştirilen Opclave projesinin detayları ETHGlobal üzerinden paylaşıldı. Yayımlanan makaleyi Twitter’dan paylaşan geliştirici Doğan’ın gönderisi oldukça ilgi gördü.

Kısa sürede 500 binden fazla insanın görüntülediği proje, Harmony Protocol (ONE), Coinbase, Optimism gibi çok sayıda projenin geliştiricileri tarafından takdir edildi.

Nedir Bu Opclave?

Opclave; Account Abstraction (hesap soyutlama), Apple enclave ve OP Stack’ten yararlanarak ve en uygun çözümü bularak uygulayan bir akıllı sözleşme cüzdanıdır. Daha basit bir dille, iPhone’ları içerilerindeki mevcut yüz tanıma ve parmak izi servisini kullanarak, bunu “hesap soyutlama” teknolojisi ile birleştirip donanım cüzdanına çevirmeyi sağlamaktadır.

DoganETH yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Apple cihazlarda diğer bileşenlerden soyutlanmış bir bileşen olan Secure Enclave, yalnızca biyotmetrik tanımlama ile kullanıcı verilerini korumak için tasarlanmıştır. Bu bileşeni kullanarak özel anahtar depolaması yapılırsa mobil cihazları donanım cüzdana çevirebiliriz. Ancak bir sorun var.

Secure Enclave’in yalnızca standart eğri veri tabanı olan “secp256r1”i desteklediğini belirten geliştirici, bu durum için Apple imzalarını blockchain üzerine uygulayabilmek adına bazı özel çözümler gerektiğini söyledi. Resim

Bu problemi çözebileceklerini ancak bu durumda çok fazla işlem ücreti alınacağını vurgulayan geliştirici, Op Stack’i yapılandırarak yeni bir uygulama ile kullanıcı hesaplarının doğru kişi olduğunu anlamasına yardımcı olabileceğini dile getirdi.

Yapılan paylaşımda, bu durum sayesinde güvenli bir mobil cüzdan üretildiği belirtilirken kullanıcı deneyimi için hesap soyutlama özelliğinin kullanılması gerektiği söylendi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!