Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye-İran-Malezya Zirvesinde Dijital Para Önerisi

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kuala Lumpur Zirvesi’ne katılarak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed ile bir araya geldi.

Bu üç ülke lideri Malezya’da düzenlenen zirvede bir araya gelerek hükümetler arasında iyi niyet anlaşması yaptılar. Yabancı kaynaklara göre ise bu liderler arasında dijital paralarla ilgili de bazı açıklamalar yapıldı.

Ortak Dijital Para

Malezya’daki yerel kaynaklar tarafından aktarılan bilgilere göre İran Cumhurbaşkanı Ruhani, bu görüşmeler sırasında oldukça kritik bir öneride bulundu.

Ruhani; İran, Türkiye ve Malezya gibi çoğunluğu müslüman olan ülkelerin alternatif bir para birimi kullanmalarını önerdi. Free Malaysia Today tarafından yapılan habere göre Cumhurbaşkanı Ruhani’nin önerdiği şey aslında bu ülkeler arasında ortakça kullanılabilecek bir dijital para projesiydi.

Malay Mall tarafından yapılan habere göre Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin dijital para çağrılarını şunları söyleyerek destekledi:

Biz bunu aslında çok uzun zaman önce önermiştik. Her daim Amerikan Doları’nı kullanamayız çünkü bu durumda ABD’ye bağımlı hale geliyoruz. ABD’nin bize istediği zaman yaptırım uygulayabileceğini, bunun ekonomik büyümemizi olumsuz yönde etkileyebileceğini unutmamamız gerekiyor. Biz İran ve Türkiye’nin böyle bir (ortak para) fikrini sunduğunu ilk kez duyuyoruz. Eğer USD kullanmayacaksak kendi para birimimizi kullanabilir ya da ortak bir para geliştirebiliriz.

Teknolojiye Vurgu

Cumhurbaşkanı Ruhani zirve sırasında son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmelere de atıfta bulundu. Cumhurbaşkanı Ruhani, Türkiye, İran ve Malezya gibi ülkelerin bu gelişmeleri de yakın takip etmesi gerektiğini vurguladı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan da Cumhurbaşkanı Ruhani’nin açıklamalarını genel olarak destekleyici yorumlar yaparak teknolojinin önemini vurguladı. Ayrıca Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın zirve sırasında İslami finans hakkında da konuştuğu, bu üç ülkenin bu alanda da ortak çalışmalar yürütebileceğini söylediği aktarılıyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment