Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye, Kripto Para Sayesinde Gri Listeden Çıktı

Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) gri listesinden resmen çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin listeden çıkarılması ile ilgili konuşmak için bugün Singapur’da yapılan genel kurul toplantısına katıldı.

FATF’nin gri listesinde kara para aklama ve terörizm finansmanı ile mücadele konusunda eksiklikleri olan ancak bunları gidermek için FATF ile aktif olarak iş birliği yapan ülkeler bulunuyor.

Ülkelerin mali suçlarla mücadeleye uyumunu kontrol eden FATF, Türkiye’yi 2021 yılında gri listeye aldı. Listeden çıkmak için çeşitli adımlar atıldı.

Listeden çıkmak için son adım: Kripto para

Türkiye, FATF’nin uyguladığı standartların 40’ından 39’u ile uyum sağlıyordu. Gri listeden çıkmak için atılması gereken son adım, kripto para mevzuatının hazırlanmasıydı.

Bakan Şimşek, Ekim 2023’teki toplantının ardından, “Ülkemizin gri listeden çıkması için öngörülen eylem planındaki maddelerden sadece bir hususun kaldığının altı çizildi… kripto varlıklara ilişkin yasal düzenleme. Eğer siyasi başka türlü mülahazalar olmayacaksa ülkemizin gri listede kalması için hiçbir sebep bu çerçevede kalmamış olacak” dedi.

Kripto para sektörüne ilişkin düzenlemeler getiren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve yasalaştı.

Gri listede hangi ülkeler var?

Türkiye’nin çıkmasının ardından listede Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Vietnam ve Yemen yer alıyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!