Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye Üçüncü Çeyrekte En Çok Altın Satan Ülke Oldu

Dünya Altın Konseyi tarafından yayınlanan üçüncü çeyrek raporuna göre Türkiye çeyrek genelinde en çok altın satan iki ülkeden biri oldu. Listede Türkiye’ye eşlik eden diğer isim ise Özbekistan Merkez Bankası oldu.

Dünya Altın Konseyi’nin bugün yayınladığı rapora göre merkez bankalarının üçüncü çeyrekteki altın alımlarında büyük bir düşüş görüldü. Bankalar çeyrek genelinde 892.3 ton altın aldılar ki çeyrek genelinde alınan altın miktarı 2009 yılından beri bu kadar düşük olmamıştı. Altına duyulan talep, 2019’un üçüncü çeyreğine kıyasla yüzde 10 azaldı.

Türkiye güvenli liman aradı

Altın Konseyi tarafından yapılan araştırmalara göre merkez bankaları altın alımını yavaşlatmışken insanlar külçelere ve altın paralara yoğun talep göstermeye başladılar. Bu gibi ürünlere duyulan talep geçen yıla kıyasla yüzde 49 oranında artış gösterdi. Bu artışın Batı ülkeleri ile Türkiye kaynaklı olduğu açıklandı.

altin-konsey-raporu-ucuncu-ceyrek
Güvenli liman arayışı bu pazarlarda külçe alımının artmasına yol açtı

Türkiye altın satışında lider

Altın üretimi Kovid-19 nedeniyle alınan önlemler yüzünden yavaşlamışken toplam altın miktarı bir önceki yıla kıyasla yüzde 3 oranında azaldı. Birçok merkez bankasının çeyrek genelinde küçük miktarlarda altın satımı yaptığı açıklandı.

Bu süreç içerisinde en çok altın satan iki ülkeden birisi ise Türkiye oldu. Bir yıl önce 141.9 ton külçe altın alan merkez bankalarının bu yılki net satış miktarı 12.1 ton külçe altın olarak açıklandı. Altın Konseyi; çeyrek genelinde yapılan altın satımının başlıca Türkiye ve Özbekistan çıkışlı olduğunu duyurdu. Rusya Merkez Bankası da 13 yıl aradan sonra ilk kez bir çeyrekte altın satımı yaptı..

Bu sırada negatif oranlardan korunmak isteyen ülkeler normal miktarlarda altın almayı sürdürdü.

Altın fiyatı kaç TL oldu?

Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetmeyi sürdürürken altın bu yıl yerli yatırımcıya en çok kazandıran ürünlerden biri oldu. Yılın başında 290 lira olan gram altın fiyatı neredeyse 500 lira seviyesine dayandı. Bu sırada çeyrek altının alış fiyatı 812; satış fiyatı 829 lira oldu.

Altın; yılbaşından beri çizdiği grafik ile birlikte 290 liradan 500 liraya kadar geldi. Altın fiyatındaki bu artış yerli yatırımcıya 10 ay içerisinde yüzde 70’den fazla kazanç sağladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!