Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’de Hizmet Veren Humex Borsasında Neler Yaşandı, Dolandırıcılık İddialarının Detayları

Trt’nin haberine göre Türkiye’de hizmet veren yabancı sermayeli borsanın sahipleri mevcut yatırımcıların fonları ile birlikte kayıplara karışarak arkasında binlerce mağdur bıraktı.

Habere göre yüksek kar marjı vaat eden borsa sahipleri 20 milyon dolar ile birlikte yurtdışına kaçtı. Mağdur olan yatırımcı sayısının 2.600 olduğu belirtildi.

Twitter kripto para topluluğu yaşanan gelişme üzerine borsa ile daha önce karşılaşmadıklarını ve şaşkınlıklarını dile getirdi. Borsa hakkında kayıtlara ulaşılmaya çalışıldığında coinmarketcap ve coingecko gibi platformlarda herhangi bir veriye rastlanmıyor.

Ayrıca TRT haberinde borsa üzerinde bir yapay zeka modülü çalıştırıldığı ve yatırımcıların yüksek getiriler elde etmesinin sağlandığı belirtildi.

Platformun kurucusu olarak belirtilen Franko Çonk Enrikuez ve CEO’su Tank Kaiçe’nin 20 milyon dolar ile yurtdışına kaçtığı ifade edilirken, Çinli kurucunun kendi ülkesinde de dolandırıcılıktan hüküm giyerek vatandaşlığını Malezya’ya taşıdığı belirtildi.

Sadece yatırımcılar değil şirket çalışanları da mağdur

Şirketin çalışanlarından alınan demeçlerde 75 kişilik ekibi bulunan borsa personelleri hiçbir şeyden haberleri olmadan her şeyin aniden geliştiğini ifade etti.

“Bizler hiçbirimiz maaşımızı almadık. Hiçbir hakkımızı alamadık. Zaten maaş gününde gittiler. Hiçbir hakkımız yok şu an. Yani biz de aslında herkes kadar mağduruz”

Sosyal medya üzerinde şirketin çalışanı olduğunu iddia eden bir kullanıcı her eğitim kesiminden onlarca kişi ile aynı anda iş görüşmesi yapıldığını ve kadro vaadi ile kişilere 2 haftalık sözleşmeler imzalatıldığını belirtti. Çalışanlardan asıl beklenti ise çevrelerindeki kişileri sisteme dahil etmeleri ve 100 dolarlık yatırım yapmalarını sağlamak.

Yakın çevrenizi sisteme dahil etmek zorundasınız

Sürecin iç kısmında dahil olduğunu iddia eden bir başka kullanıcı ise bundan 4 ay önce şubat ayında yaptığı bir paylaşımda çalışmak için gittiği şirketin beklentilerini anlattı. Kullanıcı şirkette işe girildiğinde platform üzerinde 100 dolarlık yatırım yapma şartı koşulduğu ve yine şirketin tabiri ile “dolmuşun kalkması için” 10 kişi daha getirmeleri gerektiğini ve bu kişilerin de en az 100 dolar yatırım yapmalarının gerektiğini ifade etti. 10+1 olarak tanımladığı sistemin, şirketin tabiri ile dolmuşun başlatılması için ilk yatırımcının 200 dolarlık akabinde gelen yatırımcıların ise minimum 100 dolarlık yatırım yapması gerekiyor.

Sonrasında ise yazılımları sayesinde kaybetme ihtimali olmadan on beş gün içerisinde ortalama %1,5 kazanç vaat ediyor. Ayrıca çalışanların en az 2 “dolmuş” kaldırmaları da şirketin beklentileri arasında yer alıyor.

Borsanın token’ı HMC 50.000 kat yükselecek denildi

Yine iddialara göre kendi coinleri olan HMC’nin 0,10 cent’ten çıkacağını belirten yetkililer coin’in fiyatı için 2024’te 5.000 dolarlık bir seviyeyi işaret etti. Kişilere HMC token’ın platforma yaptıkları yatırım kadar hediye edileceğini belirten şirket, 900 milyon adet token’ı bedava dağıtacak. Sonrasında ise token’ın yüksek bir kısmını yakarak arzı düşürecek ve fiyatın tahmin ettikleri seviyeye yolculuk yapmasını sağlayacaklar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!