Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’de Kripto Paralara Vergi ve Zorunluluk Kapıda!

Türkiye’de kripto para düzenlemeleri hızla devam ederken iki ayrı vergi ve beyan zorunluluğu geleceği gündemde. 

Habertürk’ten Rahim Ak’ın yazdığı habere göre Türkiye’de kripto paralar için iki ayrı vergi kapıda. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimden sonra kripto para yasasının Meclis’e gideceğini duyurmuştu. Konuya ilişkin tam detayların yakında belli olması bekleniyor.

Haberde, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) tarafından gelecek regülasyonların ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB), kripto paralar için düşük oranlı bir işlem vergisi getireceği beklendiği belirtildi.

Çalışmalara dair ilk haber Ondokuzmayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı tarafından sosyal medya aracılığıyla duyuruldu. Murat Batı, kripto paralar için Gelir Vergisi Kanunu’nun 75.’inci maddesi uyarınca Menkul Sermaye İradı olarak değerlendirilen kripto paranın stopaj yani vergi kesintisi yoluyla vergilendirileceğini belirtti.

Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından konulacak verginin Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) gibi %5 gibi düşük oranlı bir şekilde gerçekleşeceği söyleniyor. Haberde yer alan bilgilere göre bu vergi kripto piyasasını ürkütmeyecek tutarda bindelerle ifade edilecek düzeyde olacak.

İkinci bir vergi de var

Ancak haberde ikinci bir vergi de olacağı ifade edildi. Tıpkı tahvil ve borsa gibi kripto paralarda da kazancın yurt dışına kaçırılmaması için tevkifat vergisinin de getirilmesi planlanıyor. Bu sayede kazancın yurt dışına kaçırılması engellenirken beyanname verme ve kazancını beyan etme zorunluluğu da getirilmiş olacak. Ancak tevkifat vergisinin oranının sıfır olacağı belirtiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!