Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Türkiye’nin En Büyük Dolandırıcılığı”: En Az 180 Milyon Dogecoin’lik Soruşturma

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, ülke genelindeki toplam 1.500 kişiden yaklaşık 1 milyar Türk lirası değerinde Dogecoin (DOGE) aldıktan sonra kayıplara karışan iki şahıs için yurt dışına çıkma yasağı getirdi.

  • İnsanlara DOGE madenciliği yaparak yüksek oranlarda getiri vadettiği iddia edilen bir örgüt hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

  • Mağdurlara Zoom, Telegram gibi mecralar üzerinden ulaşan örgüt, iddiaya göre insanlardan sisteme yatırdıkları paraları katlayacakları vaadiyle DOGE topladı.

  • Öncü & Keskin Hukuk Bürosundan Av. Sinan Keskin, Koin Bülteni’ne suç duyurusuyla ilgili yaptığı açıklamalarda dolandırıcılık yaptığı iddia edilen şahısların “bir soğuk cüzdanında en az 180 milyon adet DOGEolduğunu ve diğer cüzdanlar da dahil edildiğinde vurgunun boyutunun yaklaşık 1 milyar liraya ulaştığını söyledi.

  • Dolandırıcıların bu sistemi Elon Musk sosyal medyada Dogecoin ile ilgili paylaşım yapmaya başlamadan önce kurduğu, dolayısıyla toplanan DOGE’ların zaman içerisinde büyük düzeylerde değer artışı yaşadığı belirtiliyor.

  • CoinGecko verilerine göre DOGE’un yazım sırasındaki 0,277 dolarlık değeri ile geçen yılın aynı günündeki değeri arasında 90 katlık bir fark var.

  • Saadet zincirine benzer yapılanmanın yaklaşık 1.500 mağdurunun olduğu, insanların güvenini kazanmak için ilk birkaç ay boyunca düzenli olarak ödeme yapıldığı ve gösterişli mekanlarda toplantıların düzenlendiği öne sürülüyor.

  • Kurulan sistemin finansal ayağının yanı sıra bir sosyal medya ayağı da bulunuyor, şüphelilerden biri YouTube üzerinden projenin tanıtımını yapan içerikler paylaşıyordu.

  • Örgütün üç kişilik yönetici kadrosunda yer alan Turgut V. ve onun ortağı olan Gizem adlı bir şahıs hakkında yurt dışına çıkma yasağı getirildi. Kalan on kişi hakkındaki soruşturma derinlikli bir şekilde sürüyor.

  • Thodex mağdurlarının da avukatlığını yapmış olan Keskin, bunun Türkiye tarihinin en büyük dolandırıcılık hadisesi” olabileceğini belirterek, “Dava açıldığı zaman mağdur sayısına göre ceza istenir. En basit tabiriyle söylüyorum, bir mağdur için nitelikli dolandırıcılıktan beş sene hapis cezası istenecek, ayrıca örgüt üyeliği ve yöneticiliği de eklenecek.” dedi ve verilecek cezanın çok ciddi miktarlara ulaşabileceğini vurguladı.

Görsel: Dogecoin logosu (Ivan Radic/Flickr, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!