Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uber Kurucusundan Yeni Kripto Para: EcoCoin

 

Araba paylaşım platformu Uber‘in kurucusu Garret Camp zaten bir sektörü alt üst etmesiyle biliniyordu; şimdi ise merkezsiz bir global para protokolü olan EcoCoin ile altın, itibari ve kripto paraların peşine düşmüş durumda. Camp, Eco için onaylı bir node ağı kurmak adına dünyanın en iyi üniversiteleriyle çalışıyor.

Camp ”Eco” kısaltmasını ”ecosystem, economy and e-commerce” (ekosistem, ekonomi ve e-ticaret) kelimelerini çağrıştırdığı için seçtiğini açıkladı. Eco oyuna başat olmak için giriyor ve gündelik ödeme işlemlerinde altın, itibari ve kripto paraların önüne geçmek için dizayn edildi. Camp, yaptığı açıklamada:

”Yeni bir projeyi farklı bir felsefi bakış açısından; üniversiteler, bilim adamları, araştırma enstitüleriyle işbirliği yaparak internetten yaymanın daha iyi olacağını düşündüm.”

EcoCoin Bitcoin’e Karşı

EcoCoin resmi raporunda Bitcoin’i, ulaşmak istediği ”gündelik işlem aracısı” konumu yerine ”spekülatif bir yatırım” olarak niteleyerek ağır bir şekilde eleştiriyor. Eco’nun Bitcoin’de gördüğü üç ana sorunu listeledi:

  1. Büyük miktarların bir avuç yatırımcının elinde tutulması
  2. Yoğun enerji harcayan madencilik süreci
  3. Dolandırılma eğilimi algısı

Eco’nun planları ise şu şekilde:

  • Anonim madenciler yerine (Bitcoin’de olduğu gibi) üniversitelerin yönettiği node’lardan oluşan onaylı bir ağ kurmak
  • Halihazırdaki token arzını arttırmak
  • Basit web ve mobil işlemleri ortaya koymak

Bir kar amacı gütmeyen organizasyon olan Eco Vakfı, Eco’yu “kağıt paradan daha kolay, daha güvenli ve daha hızlı bir global para birimi” olarak tasarlamakla görevlendirilmiştir. Eco’yu Bitcoin’den ayıran birçok kendine has özelliği olmasının yanı sıra bu yeni para birimi ücretsiz – vakıf, toplam token teminatının %50’sini erken davrananlara verecek.

Eco’nun resmi raporuna göre Bitcoin’e benzer şekilde Eco da sınırlı sayıda üretilecek. Fakat Bitcoin’in 21 milyon sınırını aşacak olan Eco’nun 1 trilyonu bulması, bu şekilde ”milyarlarca kullanıcının daha fazla tokene sahip olması” planlanıyor. Ayrıca Eco’nun web sitesi, tokeni ”herkes için dijital para” olarak duyuruyor ve pay almak isteyenler için bir bekleme listesi de sitede bulunuyor.

Eco’nun global üniversiteler aracılığıyla ağ kurma yaklaşımı, Mark Zuckerberg’ün Facebook fikrinden yön almış gibi görünüyor. Bu ağ, eşit dağılımlı ve işbirlikçi bir finansal altyapıyı aynı zamanda enerji verimli bir şekilde inşa etmeyi hedefliyor.

Eco projeye bağış toplamak adına ICO teklif etmeyi planlamıyor. Bu, özellikle Amerika’da, yasal düzenlemelerin baskısının hissedildiği şu son zamanlarda iyi bir hamle olarak görülüyor. Camp, birkaç ay içinde testlere başlanacağını da ekledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment