Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uluslararası Regülatör IOSCO Duyurdu: Kripto İçin Küresel Kurallar Hazır!

Uluslararası Sermaye Piyasaları Düzenleyicileri Örgütü (IOSCO) kripto para piyasasına yönelik politika önerilerini kamuoyuna sundu.

Uluslararası regülatör kurum IOSCO, birçok kurumla detaylı şekilde yaptığı incelemeler sonucunda kripto para piyasasına dair 18 tavsiye kuralını içeren belgeleri kamuoyuyla paylaştı.

Regülatör kurum, söz konusu 18 tavsiye arasından faaliyetlerin ve fonksiyonların dikey entegrasyonundan kaynaklanan çıkar çatışmaları, piyasa manipülasyonu ve dolandırıcılık, sınır ötesi riskler ve düzenleyici iş birliği, gözetim ve müşteri varlıklarının korunması, operasyonel ve teknolojik riskler ile perakende erişimi, uygunluk ve dağıtım başlıklarını öne çıkardı.

Yapılan açıklamada, piyasadaki belirsizliğe son verme zamanının geldiği vurgulandı:

13 Mayıs tarihli G-7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası tebliğinin bize bir kez daha hatırlattığı gibi kripto faaliyetlerini karakterize eden düzenleyici belirsizliğe son vermenin zamanı geldi.

Kamuoyuna sunulan bu fikirler şimdilik taslak niteliği taşıyor. IOSCO, kamuoyunun önerilerini aldıktan sonra kripto varlıkların düzenlenmesine ilişkin küresel standart önerilerinin son halini yıl sonuna kadar yayınlayacak.

Öte yandan IOSCO müşteri varlıklarını saklamak, alım-satım hizmeti vermek ve sektör içerisinde özel hizmet sunmak gibi birçok faaliyeti ayırmadan piyasada varlık gösteren kuruluşların engellenebileceğini belirtti. Ayrılmış ve kontrollü hizmetin olası çöküş senaryolarında daha az yıkıma yol açacağı vurgulandı. Yetkililer bu önlemlerini desteklemek için Alameda Research ve FTX’in sektörde yarattığı zincirleme yıkımı örnek gösterdi.

IOSCO Başkanı Jean-Paul Servais konuyla ilgili yaptığı açıklamasında atılan bu adımı sektör için bir dönüm noktası olarak değerlendirdi:

Bugün kamu huzuruna sunduğumuz dosya, uzun bir analiz sürecinin sonucu olarak ortaya çıktı. Yatırımcının korunması ve piyasa bütünlüğüne yönelik bariz risklerin ele alınması noktasında bu tavsiyelerin bir dönüm noktası olacağını düşünüyorum.

Ayrıca ilerleyen zamanda merkeziyetsiz finans (DeFi) alanında da kurumun belirli politikalar ortaya koyacağı vurgulandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!