Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance Yine Bir İddia ile Gündemde: Müşteri ve Şirket Fonları Gerçekten Karıştı Mı?

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in, 2020-2021 yılları arasında müşteri ve şirket fonlarını birbirine karıştığı iddia edildi.

Reuters’ın konuya aşina 3 farklı kaynağa dayandırdığı yakın tarihli haberinin merkezine bir kez daha kripto para borsası Binance’i koydu. Söz konusu haberde, Binance’in yasal çerçevenin aksine müşteri fonlarını şirket fonlarıyla karıştırıldığına yer verildi.

Reuters tarafından geçtiğimiz dönemde birçok benzer haber ortaya atılmış ve neredeyse hepsi Binance cephesinin tepkisini çekmişti. Benzer durumlarda açıklamalarıyla gündeme gelen Changpeng Zhao, haber ajansını korku yaymakla ve tıklanma almak için böyle haberler yapmakla suçlamıştı.

Müşteri fonlarının itinayla ayrı tutulmadığını belirten kaynaklara göre milyonlarca dolarlık varlık özellikle ABD’li kredi kuruluşu Silvergate Bank’ta birbirine karıştı. Haberde, ne kadar fonun birbirine karıştığını net olarak belirtemese de Binance’in 10 Şubat 2021 tarihinde 20 milyon dolar değerindeki kurumsal fonla, 15 milyon dolarlık müşteri fonunu karıştırdığını ortaya koyan belgelerin incelendiği belirtildi.

Öte yandan Binance’in grup finansmanı hakkında doğrudan bilgi sahibi olan bir kaynak, borsanın Silvergate Bank‘ta tuttuğu hesaplarda neredeyse her gün karışıklık yaşandığını dile getirdi.

Binance sözcüsü Brad Jaffe, fonlarda herhangi bir karışıklığın yaşanmadığını belirtirken sürecin Amazon’dan ürün almak gibi olduğunu ifade etti:

Bu hesaplar kullanıcı mevduatlarını kabul etmek için kullanılmadı; kullanıcıların kripto satın almalarını kolaylaştırmak için kullanıldı. Bunlar %100 kurumsal fonlar olduğu için hiçbir zaman bir karışıklık olmadı. Kullanıcılar hesaplarına para gönderdikleri zaman, bu varlık itibari para cinsinde değil Binance USD olarak tutuluyor. Bu süreç, Amazon’dan bir ürün satın almakla tamamen aynı şey.

Jaffe’nin açıklamaları her ne kadar makul görünse de düzenleyici kurumun eski çalışanlarının bu açıklama hakkındaki düşünceleri sert oldu. Konu hakkında Reuters’e açıklamalarda bulunan ABD’li eski regülatörler, ortaya atılan bu söylemin Binance sözcüleri tarafından daha önce yapılan açıklamaları çürüttüğünü belirttiler.

Geçtiğimiz dönemde Binance sözcüsü tarafından yapılan açıklamalarda, müşteri fonlarının “yatırma” hesabında yer aldığına dair ifadeleri cımbızla su üstüne çıkaran yetkililer, dile getirilen son ifadelerin çelişkili olduğunu işaret etti.

Açıklamalarıyla öne çıkan eski ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yetkilisi Reed Stark, borsalar tarafından sunulan bu tür beyanların daima net olması gerektiğini vurguladı:

Finansal varlıkların nerede saklandığı konusundaki beyanların daima net olması gerekiyor. Fakat burda bir çelişki var. Binance müşterileri, paralarının nerede olduğunu bulmak için adli muhasebeci tutmalılar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!