Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uniswap (UNI) Neden Yükseliyor?

DeFi protokollerinin toplam piyasa değeri, son bir ay içinde %135 oranında yükseliş gördü. İçlerinde en çok dikkat çeken Uniswap (UNI), 4 milyar dolarlık piyasa değeriyle diğer protokolleri geride bıraktı. Peki UNI’nin yükselişinin arkasında ne gibi gelişmeler var?

Ethereum protokolü olan Uniswap (UNI), Santiment verilerine göre 4 milyar dolarlık piyasa hacmine sahip ve işlem hacmi de 5.57 milyona ulaştı. Ocak ayında fiyat artışı gören UNI, 26 Ocak’ta 14.15 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

uniswap-uni
1 Aralık 2020 – 27 Ocak 2021 UNI fiyat grafiği. Kaynak

2020’de Uniswap

Merkeziyetsiz borsa (DEX) Uniswap, 31 Aralık’ta paylaştığı 2020 yılı raporunda protokolde yapılan yenilikleri ve 2021 yıl için çizdikleri yol haritasından söz etti. Uniswap; mayıs ayında gelen güncelleme, teknik iyileştirmeler, artan işlem hacmi ve likidite ile bilinirliğini artırarak yeni kullanıcılara ulaştı. Aynı zamanda 150 milyon UNI tokenı dağıtıldı ve yıl içinde likidite desteklendi.

Aralık ayındaki gelişmeler dikkat çekti

Aralık ayı, protokol için önemli gelişmelerin yapıldığı bir ay oldu. Aralıkta Uniswap ekosistemini destekleyecek projeler için bir hibe programı duyuruldu. Program kapsamında çeyreklik dönem için 750 bin dolar ayrıldığı belirtildi.

Bununla birlikte Uniswap, 15 Aralık’ta Sybil’i tanıttı. Sybil, Twitter gibi üçüncü tarafları kimlik doğrulama amacıyla kullanarak ethereum adreslerini dijital kimliklerle eşleştiren bir uygulama. Bu yenilikle birlikte UNI platformundaki yönetim problemlerinin çözülmesi hedefleniyor.

Balina adres sayısı yükseldi

Santiment verilerine göre Uniswap protokolünde 100 binin üzerinde UNI bulunduran adreslerin sayısı 237’ye çıktı. Aynı gün içerisinde UNI tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Santiment, bu yükselişin arkasında balinalarda görülen artış bulunduğunu söyledi.

uniswap-uniCryptotelegram’ın haberinde, Uniswap’in yükselişinin arkasındaki 3 ana faktörden bahsedildi. Bunlardan ilki, Uniswap’in gitgide daha fazla işleme ev sahipliği yapıyor olması. Günde 2 milyon dolardan fazla işlem ücreti toplayan Uniswap bu haliyle Bitcoin Cash, Litecoin gibi platformları geride bırakıyor. Uniswap 25 Ocak günü Bitcoin’den dahi daha fazla işlem ücreti toplayarak bir ilke imza attı.

Bir diğer gelişmenin Coinbase ile bağlantılı olabileceği ifade edildi. Coinbase Ventures’ın yönetim kurulunda Paradigm, USV, A16Z gibi şirketlerden isimler bulunuyor. Bu şirketlerin Uniswap’e yatırım yaptığı biliniyor.

uniswap-uni
Kaynak

Teknik veriler

Uniswap’in yükselişine katkıda bulunmuş olabilecek diğer teknik gelişmeler:

  • Aralık ayında benzersiz aktif adres sayısı 300 bini aştı.
  • 70 binden fazla aktif likidite sağlayıcısı ve toplamda 3.25 milyar dolarlık likidite bulunuyor.
  • Her 12 dakikada bir oluşturulan parite sayısı 28 bin 500’e yükseldi.
  • Ocak ayında toplam likidite ücretinin 75 milyon dolara ulaşması bekleniyor.
  • Wrapped Secret tokenı, Uniswap’te listelendi.
  • Uniswap, TWAP oracle ile birlikte 66’dan fazla entagrasyonu desteklemeye başladı.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!