Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uniswap v3 Ethereum Testnetlerinde Hayata Geçirildi

Uniswap, v3 için geliştirilmiş akıllı sözleşmelerin Ethereum’daki majör test ağlarına eklendiğini açıkladı. Uniswap v3’nin taslaklarına Ropsten, Kovan, Rinkeby ve Goerli aracılığıyla erişilebiliyor.

Otomatik piyasa yapıcı Uniswap, v3’nin detaylarını geçtiğimiz ay paylaşmıştı. Mayıs ayında açılması planlanan v3’nin henüz tamamlanmamış hali, Ethereum’daki dört büyük test ağının dördünde de bulunabiliyor.

Sermaye verimliliğinde 4.000 kat iyileşme

Uniswap’in yeni versiyonunda likidite konsantrasyonu (concentrated liquidation) adlı bir özellik yer alacak. Bu özellik, likidite sağlayıcılarına sermayelerini belli bir fiyat aralığına yoğunlaştırma fırsatı tanıyacak.

Bunun, sermaye kullanımını daha verimli kılması bekleniyor. Uniswap v3 için 23 Mart’ta yayımlanan gönderide, insanların sermayelerinden 4.000 kat daha çok verim alacak şekilde likidite sağlayabileceği açıklandı.

İşlem ücreti mekanizması değişecek

Uniswap v3, beraberinde %0,05, %0,30 ve %1,00 olmak üzere üç farklı işlem ücreti katmanı getirecek. Uniswap havuzlarındaki işlem ücreti, şu anda %0,03’lük standart oranla işliyor.

Likidite sağlayıcılarının alacağı gelir, bu sayede alınan risk düzeyine bağlı olacak şekilde değişiklik gösterecek.

Bunların dışında Business Source License gibi özellikler de barındıracak güncellemenin, 5 Mayıs’ta mainnet ile hayata geçmesi bekleniyor. Uniswap ekibi, v3 kullanıma açıldıktan “kısa süre sonra” Optimism teknolojisini kullanmayı planlıyorlar.

Uniswap (UNI), CoinGecko’ya göre son 24 saat içerisinde %10,6 değer kazandı ve 31,75 dolara yükseldi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!