Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uniswap v3 Lansmanı Geliyor: Güncellemeyle Neler Hedefleniyor?

Uniswap v3 mainnetinin bugün piyasaya sürülmesi bekleniyor. Uniswap kurucusu Hayden Adams, lansman öncesinde v3 ile sermaye verimliliğinin nasıl artacağı konusunda bir açıklamada bulundu.

Hayden Adams, Uniswap v3’ün v2’ye kıyasla daha verimli olduğunu göstermek için DAI/USDC işlem çifti üzerinden bir örnek verdi.

Adams; 7.000 dolarlık bir DAI swap işleminde, v3’ün 26.000 dolarlık TVL değeriyle 28 milyon dolarlık TVL değeri bulunan v2’den daha iyi bir fiyat sunabildiğini gösterdi.

Swap işleminin, v3’te v2’ye kıyasla daha iyi bir fiyat sunduğu görülüyor.

uniswap-swap-fiyat
Soldaki: v2 – Sağdaki: v3

Uniswap v3 ile neler hedefleniyor?

Mayıs 2020’de v2’yi hayata geçiren Uniswap, 5 Mayıs’ta Ethereum L1 katmanında, kısa bir süre sonra da Optimism’in L2 katmanında lansman yapacağını belirtiyor.

Uniswap, güncellemeyle birlikte likidite sağlayıcılarının (LP) daha fazla sermaye verimliliği ile likidite sağlayabilme, daha yüksek sermaye getirisi elde etme, risk oranlarını düşürme gibi çeşitli avantajlara sahip olacağını söylüyor.

Bunların yanı sıra, Uniswap oracle’larının güncelleme sonrası daha kolay ve uygun maliyetle entegrasyon sağlaması hedefleniyor. Gas ücretlerinin ise v2’ye kıyasla daha düşük olması bekleniyor.

Uniswap, tüm bu özelliklerle birlikte v3’ün şimdiye kadar tasarlanmış en verimli ve esnek otomatik piyasa yapıcı (AMM) olacağını söylüyor.

Güncelleme yaklaşırken rekor kırdı

Uniswap (UNI), v3 lansmanı yaklaşırken 3 Mayıs’ta 44,92 dolara çıkarak ATH yaptı. Günlük bazda, UNI fiyatı 44,85 dolara kadar çıkarak ATH değerine yaklaştı. Uniswap’in toplam likidite değeri 8.54 milyar dolara yükselirken 24 saatlik hacmi 2 milyar dolar seviyesinde.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!