Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü Analist PlanB Yanıldı: S2F Bitcoin (BTC) Modelinde Tarihi Sapma

Twitter’da yaklaşık 2 milyon takipçiye sahip ünlü analist PlanB’nin geliştirdiği Stock-to-Flow (S2F) Bitcoin (BTC) analiz modeli tarihi boyunca hiç olmadığı kadar büyük bir sapma yaşıyor.

Popüler analist PlanB tarafından geliştirilen S2F modeli, tarihi bir yanılgının içine düştü. Yıllar boyunca tutarlı olmasıyla gündeme gelen ve analistin popülerlik kazanmasında başrol oynayan bu modele göre Bitcoin fiyatının 31 Aralık 2022‘de 59.780 dolar olması bekleniyor.

Buna paralel olarak içinde bulunduğumuz günlerde ise yine aynı modele göre Bitcoin fiyatının 59.280 dolar seviyesinde olması gerekiyordu. Bitcoin’in 16 bin dolarlık mevcut fiyatı göz önüne alındığında model ile güncel fiyat arasındaki %260’lık fark, modelin köklü tarihine bakıldığında hiç olmadığı kadar büyük bir tutarsızlığa işaret ediyor.

Stock To Flow (S2F) Nedir?

S2F, her yıl üretilen (çıkarılan) miktara göre piyasada bulunan Bitcoin sayısına dayalı tahmini bir fiyat seviyesini gösteren modeldir. Çıkarılacak Bitcoin miktarı zaman içinde azaldıkça, piyasaya giren arz azaldığından stok/akış sayısı (S2F oranı) artar. Bu nedenle bu model temel olarak Bitcoin fiyatının gelecekte artacağını öngörmektedir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!