Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü Ekonomist: Bitcoin’in Fiyatı Sıfıra Kadar İnebilir

Dünyanın en önemli yatırım danışmanlığı şirketlerinden birinde çalışan bir ekonomist, Bitcoin fiyatı ile ilgili enteresan saptamalarda bulundu ve Bitcoin fiyatı için gelecekte sıfıra düşmesi gayet mümkündür yorumunu yaptı.

Elindeki 5.1 trilyon dolar ürün portföyü ile dudak uçuklatan Vanguard firmasında görev yapan ünlü ekonomist Joe Davis, kaleme aldığı bir yazıda Blockchain teknolojisini ve Bitcoin’in fiyat hareketlerini değerlendirdi. Firma olarak Blockchain teknolojisine çok ciddi şekilde inandıklarını belirten Davis, buna karşın kripto paraların kullanım alanlarının hayli kısıtlı olacağını düşündüğünü belirtti. Davis, şu ifadeleri kullandı:

”Blockchain teknoloji hakkında çok olumlu düşünüyorum. En nihayetinde Bitcoin’in arkasında yer alan bir sistemden bahsediyoruz. Aslında bakacak olursanız biz Vanguard olarak zaten böyle bir teknolojiyi kullanıyoruz. Ancak Bitcoin’in para birimi değeri olarak çok da yanlısı olduğumu söyleyemem. Bana kalırsa, Bitcoin’in fiyatının sıfırlara düşmesi için yüksek bir ihtimal mevcut.”

Davis, Bitcoin’in para olarak sınıflandırılmasının yanlış olduğunu belirtirken; Bitcoin’in bir takas aracı olduğunu ve bir değeri olduğunu kabul etse de, Bitcoin’in paranın sahip olması gereken üçüncü özellik olan varlık deposu özelliğinden mahrum olduğunu iddia etti. Bitcoin’in fiyat belirlemesinin ana parametresinin ekonomik belirteçlerden ziyade spekülasyonların kendisi olduğunu belirten Davis, şu noktalara parmak bastı:

”Kripto paralara gelen yatırım kanalların zayıf olduğunu söyleyebiliriz. Hisse senetleri, tahvil ve bonolara kıyasla yatırım zayıf ve bu saydığım üç şeyin de belirli parametreleri var ve fiyatlar oradan köken alıyor. Yine ulusal para birimleri de politik gelişmeler ve diğer etmenler üzerinde köken alıyor. Ancak tüm bunlara kıyasla kripto paraların fiyatlanmalarına baktığımızda herhangi bir ekonomik dayanak veya parametre göremiyoruz. Açık söylemek gerekirse, günümüze kadar fiyatlanmaların tek kaynağı spekülasyonlar. Bu da kripto paraları gözümüzde zayıf bırakan önemli bir detay.”

Davis, ayrıca yatırımcılarını da uyarırken; varlıklarının küçük bir miktarı ile dahi Bitcoin veya diğer kripto paraları almayın çağrısı yaptı. Kendini kanıtlamış ürünlere yatırım yapılması gerektiğini belirten Davis, Bitcoin’in ve diğer kripto paraların buna uymadığını ifade etti.

Davis, şunları söyledi:

”Sektörde rekabet kontrol edilemeyecek şekilde artıyor ve teknolojide her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Bu durum da, bazı kripto paraların tabiri caizse ‘yaya’ kalmalarına yol açabilir. 17. yüzyıl lale balonu gibi, o tarz kripto paralar da bir anda fiyat kaybına uğrayabilirler. İşin kötüsü, bunlar laleden de eksik bir yana sahipler. O da şu ki, bu paraları vazoya da koyamazsınız, koysanız da güzel durmazlar.”

Bilinen bir gerçek de şu ki Joe Davis, kripto paralar hakkında olumsuz konuşan ve yatırım noktasında olumsuz tavsiye veren ilk Vanguard üyesi değil. Daha önceki dönemlerde de Vanguard Group kurucusu John Bogle, yatırımcılara ”Bitcoin’den vebadan kaçındığınız gibi kaçının” derken, Bitcoin yüz dolara düştüğünde yeniden konuşuruz, mesajını da paylaşmıştı.

Ancak tüm dev firmalar, Vanguard ile aynı görüşte değil. Başını Goldman Sachs’ın çektiği dev şirketler; kripto paralara karşı yumuşak bir tavır sergiliyor. Örneğin Goldman Sachs, bünyesinde bir kripto para masası açacağını duyurmuştu. Hatta ve hatta JP Morgan da kripto para sektörüne girebilir. Şirketin CEO’su olan ve Bitcoin’e karşı takındığı muhalif tavırla da bilinen Jamie Dimon, geçtiğimiz günlerde konuşarak müşterilerine Bitcoin yatırımının önünü açabileceğinin sinyallerini vermişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment