Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü Yatırımcı: Bitcoin, Krizde Elimde Tutmak İsteyeceğim Son Şey

Kripto para yatırımcıları Bitcoin için genelde Dijital Altın yakıştırmasını yapar. Bu yakıştırma, Bitcoin’in gelecekteki olası bir ekonomik krizde insanların değer deposu olarak gideceği ilk şeylerden biri olacağı var sayımına dayanırken; ünlü yatırımcı Jim Chanos’a göre ise durum pek de böyle değil.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yayın yapan bir dergiye röportaj veren ve ünlü Amerikan enerji şirketi Enron’un çökeceğini ön görmesi ile ünlenen Chanos, bu sefer de Bitcoin ile ilgili açıklamalarda bulundu. Chanos, Bitcoin’in olası bir kriz durumunda sahip olmayı dileyeceği son şeylerden biri olduğunu belirterek şunları söyledi:

”İnsanların olası bir kriz durumunda ellerindeki yatırımlarını değerlendirmek için Bitcoin’e geçiş yapacağını duyuyorum ve bunun övüldüğünü işitiyorum. Bana soracak olursanız böylesi bir senaryo, dijital paraların kullanılabileceği son yer olur! Bir ekonomik krizde yapacağım son şey, gidip bir Bitcoin satın almaktır. Eminim Bitcoin almak yerine yemek alacak çok fazla kişi vardır.”

Chanos böylesi bir durumda Bitcoin’e geçmeyi düşünenleri de anlamadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

”Gelecekteki bir ekonomik krizde Bitcoin’i değer deposu olarak görenlerin ne yapmak istediğini ya da hangi mantıksal ön kabul ile hareket ettiğini bilmek isterim. Bana göre bu durum çok çok yanlış bir strateji olacaktır. Sırf gelecekte bir kriz ihtimali var diye daha şimdiden böylesi hareketler yapmanın çok da mantıklı olmadığı kanaatindeyim.”

Hisse senetleri piyasası ile ilgili de konuşan Chanos, yaklaşık 10 yıldır piyasaların iyi gittiğini belirtirken; ICO’lara da ciddi eleştiriler getirdi. Chanos, aynı 90’lı yılların başındaki gibi bir piyasa ortamı ile karşı karşıya olduklarını belirtirken; bu durumun yakın dönemde terse dönebileceğini ifade etti. ICO’lar ile de ilgili konuşan başarılı yatırımcı; ICO’ların birer spekülasyon olduğunu ve birçok firmanın sadece yeni çıkan bir teknolojinin arkasına sığınarak para toplamaya çalıştığını iddia etti.

Son olarak Bitcoin’in kullanım amacına da değinen Chanos, Bitcoin’in genelde yasa dışı işlerde kullanıldığını düşündüğünü belirtti. Özellikle vergi kaçırma, kara para aklama ve terör finansmanı gibi durumlarda Bitcoin’in bulunmaz bir nimet olduğunu aktaran Chanos; bu durumun Bitcoin’in yegane kullanım alanı olduğunu da sözlerine ekledi. Chanos, sözlerini şu ifadeler ile noktaladı:

”Bitcoin bence şu anda vergi kaçırmak isteyen ya da başka sebeplerle para transferini gizli tutmak isteyen insanlar için biçilmiş bir kaftan. Bana göre şu anda tek ve yegane kullanım alanı bu, gelecekte de böyle olacak. Fakat hükümetlerin de şu an bu konuyu ele aldığı bir gerçek. İşlerin bu noktada da eskisi gibi olmayacağını ön görmek güç değil.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment