Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nasdaq CEO’su: Kripto Para Birimleri ‘Heyecan döngüsünün doruğunda’

5 Haziran tarihinde Bloomberg Businessweek ile yapılan bir röportajda, Nasdaq Inc‘nin CEO‘su ve başkanı Adena Friedman kripto para birimlerinin ”heyecan döngüsünün doruğunda” olduğunu ve yakın zamanda ”İnternet’in finansal elemanı” olabileceğini belirtti.

Nasdaq’ın dağınık teknolojilere ve kripto para birimi gibi araçlara nasıl baktığı konusunda konuşan Friedman, şirketin kripto para birimlerine ne zaman dahil olacağı veya dahil olup olmak istemediği konularında araştırma odaklı bir yaklaşım yanlısı olduğunu belirtti. Friedman kendisinin kripto para yapılanmasının şirketin anlayabileceği bir seviyeye gelmekte olduğunu ve İnternet’in finansal elementi olmaya çok yaklaştığını ifade etti.

Friedman kripto para birimlerinin ”çok spekülatif bir varlık sınıfı” olduğunu vurgulayıp doğal olarak uluslararası ticaret açısından herhangi bir amaca veya temele sahip olmadığını belirtti.  Adena kripto para birimleri daha olgun bir hale geldiğinde ”ticari işlemlerin meydana gelmesi için daha kusursuz bir yol” sağlayacaklarını da ekledi. Adena hangi kripto para biriminin bu ”fırsatı yaratacağını” bilmediğini belirtmesine rağmen zamanla ”bu kullanım alanına” sahip olacaklarını ifade etti.

Friedman kripto para birimlerinin endüstri içerisindeki bir çok katılımcı ile birlikte ”heyecan döngüsünün doruğunda” olduğunu belirtti ve Nasdaq’ın ise bazı kripto para borsalarına piyasa bilgisi ve gözlemleme teknolojisi sağlayarak bu endüstri içerisindeki yerini alma fırsatını ele geçirdiğini de belirtti.

Blockchain hakkındaki görüşlerini de belirten Friedman, teknolojinin gerçekten büyüyebilecek potansiyele sahipken şu an için kendilerinin sahip olduğu aşırı yüksek ticari hacmi destekleyecek kadar büyümemiş olduğunu ancak yine de bazı piyasalara yardım edebileceğini ifade etti.

Friedman:

”Otomasyon sistemi yerine kağıdın kullanıldığı yerlerde ve özel menkul kıymetler gibi her şeyin çekmece gibi bir yerde tutulduğu ve çok kötü kayıt tutma şartlarının bulunduğu yerlerde, ciddi anlamda işe yaramazlık ve verimsizlik mevcut. Bu sebeple blockchain’i gerçekten uzun vadeli anlaşma döngüleri bulabileceğiniz özel piyasalara yaymalıyız ve blockchain’in bu uzun vadeleri kısaltmasını sağlamalıyız.”

CEO blockchain kulllanımının uygun olduğu önemli fırsatlar gördüğünü belirtip şu açıklamalarda bulundu:

”Ben bunun etkileyici bir teknoloji olmaya devam edeceğini düşünüyorum ve uzun döneme yayıldığında ciddi anlamda bir karışıklığa sebebiyet verebilir. Blockchain’i uygulaması zor çünkü bunu yapmak için bütün ağa aynı anda uygulamak gerekir, ancak ben bunun zaman içerisinde bizim işletmelerimiz için çok ilginç bir güç olabileceği kanısındayım.”

Nisan ayında Friedman, gelecekte eğer piyasa daha iyi düzenlemelere sahip olursa, Nasdaq’ın kripto para işlemleri yapılabilecek bir platform olabileceği sinyallerini vermişti.

”Nasdaq zaman içerisinde kesinlikle bir kripto para borsası olmayı gözden geçirebilir.

Buna ek olarak Friedman Nisan’dan daha yakın bir zamanda da konu hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

 Boss Files isimli son CNN podcastinde konuşan Friedman, kripto paraların ”para birimi dünyasındaki atılması gereken sıradaki doğru adım” hissini uyandırdığını çünkü ”küreselleşmiş ödeme mekanizmasının” sınır ötesi dijital ekonomi için tabir-i caizse, cuk diye oturan bir konsept olduğunu belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment