Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nasdaq CEO’su: Kripto Paralar, Para Birimi Alanında Sıradaki Doğru Adım

Nasdaq CEO’su Adena Friedman, kripto paralar konusunda iyimser ancak eninde sonunda hangi tokenin veya koinin küresel çapta bir kabul göreceği konusunda hala ”duruşma devam ediyor” yorumunda bulundu.

Boss Files isimli son CNN podcastinde konuşan Friedman, kripto paraların ”para birimi dünyasındaki atılması gereken sıradaki doğru adım” hissini uyandırdığını çünkü ”küreselleşmiş ödeme mekanizmasının” sınır ötesi dijital ekonomi için tabir-i caizse, cuk diye oturan bir konsept olduğunu belirtti.

Açıklamalarına şu şekilde devam etti:

”Bunun nasıl evrimleşeceği veya hangi kripto paraların küresel bir kabul seviyesine ulaşıp ulaşamayacağı konularında bence hala bir karar vermek mümkün değil ve duruşma hala devam ediyor. Ancak ben daha küreselleşmiş bir ödeme mekanizması fikrinin bugün sahip olduğumuzdan daha etkili olabileceğini düşünüyorum. Bu yapı paranın ülkeler arası transfer edilebilmesini sağlayıp ve internet ekonomisini destekliyor.”

Daha önce de yayınladığımız bir haberde de, Friedman, Nasdaq’ın bitcoin hakkında uzun dönem yatırımı olarak hizmet vermesi için vadeli işlem sözleşmesi ürünü çıkartma fikrini araştırdıklarını ve piyasa daha olgun bir seviyeye geldiğinde kripto para borsası açabilme nezdinde açık fikirli olduğunu belirtmişti.

Röportajın başka bir kısmında Friedman blockchain teknolojisini gelecek için vaat ettiklerini överek blockchainin ” sistemdeki çoğu riski ortadan kaldırıyor ve bu sebeple durumu öyle bir hale getiriyor ki bankaların artık sermaye yoğunluklu kurumlar olmasına gerek kalmıyor. Ve bence bu büyük bir teşvik.”

Bununla beraber blockchain teknolojisinin finansal sistemleri bir gecede ansızın değiştirmesini beklemediğini de vurguladı. Değişim sürecinin aşama aşama gerçekleşmesini umduğunu daha az düzenlemeye tabii veya daha az etkili piyasalardan yayılmaya başlayacağını düşünmekte.

”Blockchain’in ilk kullanımları daha az denetlenen veya daha etkisiz piyasalarda olacak. Bunu deneyin, nasıl çalıştığına bakın, Nasdaq özel piyasasında veya fon endüstrisinde verimliliğini ispat edin. Bunu yapmak için bütün piyasanın ortak çalışması gerekiyor ancak insanlar blockchain teknolojisini kullanmanın bir çok yararı olduğunu görürlerse bu konuda motive olacaklardır.”

Bu ortak çalışma içerisinde hükümet denetçilerinin bu yeni oluşan ama şimdiden filizlenmeye başlayan alan hakkındaki düşünceleri ve yaptırımları da bu teknolojinin gelişiminde önemli rol oynayacak.

”Hükümetler bunu benimsemeye başlayacak mı? Yoksa hala gözetim alanlarının dışında öylece durmasına seyirci mi kalacaklar? Bu hala cevaplanmamış ciddi bir problem. Bence blockchain teknolojisi etkileyici ve çok ses getirecek bir teknoloji. Bu sadece topluluğun hepsinin bunu benimseyip kabul etmesine bağlı.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment