Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü Yatırımcının, Canlı Yayın Yaptığı Sırada 2 Milyon Dolarlık Kripto Parası Çalındı (Mı)?

Kripto para dünyasında çok enteresan bir olay  yaşandı. Piyasasının ünlü ancak bir o kadar da tartışmalı isimlerinden Ian Balina, kendi resmi You Tube kanalından izleyicilerine canlı bir yayın yaptığı esnada, çok ciddi bir hack saldırısına uğradı.

İronik bir şekilde, kendisini izleyen insanlara ”Hacking the System” yani Sistemi Hacklemek konulu bir sunum yapan Balina, ICO’yu değerlendirdiği esnada bir anda Google Spreadsheet hesabından çıktı. Birçok kişi, o anı hack saldırısının gerçekleştiğini, Balina’nın anladığı an olarak yorumladı.

Canlı yayın beklenenden hayli erken sona erince, Balina’nın resmi Twitter hesabından bir tweet atılarak, şu ifadelere yer verildi:

”Kripto para camiası, şu an size her zamankinden daha çok ihtiyacım var. Hacklendiğim için, bugünkü canlı yayını erkenden kesmek zorunda kaldım. Para umrumda değil, ben dersimi aldım. Şu anda tek odaklandığım nokta hackerı yakalamak. Lütfen, bulabildiğiniz her bilgiyi, e mail adresime yollayın. Desteğiniz için teşekkürler.”

Balina, bu tweeti attıktan dakikalar sonra bir başka tweet daha attı ancak, tweet Balina’nın resmi hesabından neredeyse anında silindi. O silinen tweette ise, şu yazıyordu:

”Hacker, hesabımdaki kriptop paraları çaldı ve onları şimdi Ku Coin borsasında satacak. Lütfen onlarla iletişim kurmama yardım edin.”

Özellikle bu tweet’in anında silinmesi, Twitter ve Reddit’teki kripto para camiasını bir anda merak içinde bırakırken, bazı kullanıcılar da bunun kurmaca bir iş olduğunu düşündüklerini belirtti. Bu görüşe göre, Balina’nın hesabının hacklenmesi, kripto paralardan vergi vermemek için çok iyi analiz edilmiş ve hazırlanmış bir kurgu.

Özellikle bazı kullanıcılar, Balina’nın You Tube canlı yayın ismi olan ”Hacking the System” ın da bu yönde bir mesaj içerdiği görüşünde birleşirken,  bir kullanıcı: ”Hmm. Çok ilginç. Gerçekten acayip bir ironi. Önce sistemi hackleyelim diye bir canlı yayın aç, bir saat sonra da sistemi gerçekten hackleyip vergiden kaç. Enteresan.” yorumu yaparken, büyük etkileşim aldı.

Yine Reddit’de yorum yapan shanecorry takma adlı kullanıcı da, Balina’nın Ku Coin ile alakalı atıp hemen sildiği tweet esnasında hiçbir illegal para transferinin borsada gerçekleşmediğini belirterek, şunları söyledi:

”Çok enteresan bir şey var. Balina ilk tweeti attığında şüphelilerin hesabına hiçbir şekilde kripto para gelmedi ancak tweet silindikten hemen sonra, Ku Coin hesaplarına yüklü para geçişi oldu. 

Başta kendisine ve yaşadıklarına çok üzüldüm ancak olay ile ilgili daha fazla bilgi buldukça, bunun aptalca bir kurgu olduğunu düşünmeye başladım. Bence buradaki birçok kişi de bu yönde düşünüyor ve haklılar.”

Yine James White adında bir kullanıcı da, Balina’nın resmini içeren bir caps paylaşarak ciddi etkileşim aldı: Ian Balina, vergi ödememe yollarını inceliyor!

Bir başka Reddit kullanıcısı Hidden Troll, Balina’nın böyle bir şey yaparak vergiden nasıl kaçmayı planladığını açıklarken; bir diğer kullanıcı bbRp Seddit ise Balina’nın koinleri 2017’de ucuza aldığını ve bu sebeple 2018’de daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacağı için böylesi bir yola başvurduğunu açıkladı.

Amerika için vergi günü bugün itibariyle son  bulurken, birçok otorite piyasalarda yıl başından beri yaşanan düşüşün bir etkeninin de bu olduğu görüşünde hem fikir. Vergi günü nedeniyle satış baskısı altında olan birçok Amerikan vatadandaşı, kripto paralarını 17 Nisan’dan önce elden çıkarırken; Fundstrat’ın CEO’su Tom Lee’nin bir araştırmasına göre, Amerikan vatandaşlarının kripto paralar sebebiyle ödeyeceği vergi miktarı neredeyse 25 milyar dolar.

Bu arada Twitter kullanıcısı Whale Panda, Balina’nın ağzından olduğu iddia edilen hacklenme sürecini de paylaşarak, buna asla inanmadığını belirtti. İşte Whale Panda’nın tweet attığı üzre, Balina’nın hacklenme sürecini açıklayışı:

”Evet, sanırım nasıl hacklendiğimi anladım. Lise e mailim, G mail’de kurtarma e maili olarak kayıtlı. G mail hesabımın tehlikede olduğuna dair bir mail aldım ve lise mailime girerek işi çözmeye çalıştım. Daha sonra başarılı olamadım ve bir an bunun, eski bir mail olacağını düşündüm.

Kendi özel kodlarım da Evernote’da saklı ve hepsi şifreli. Sanırım esas mailimi, lisedeki maili kullanarak hackleyip sonra da Evernote’u halledip parayı çaldılar.”

Bu hacklenme iddiasının ardından Reddit’de ve diğer sosyal mecralarda birçok kişi, özel kodların hiç de güvenli olmayan şekillerde saklandığını belirtti. Birçok kullanıcı bu ve benzeri olaylar yaşamamak için neler yapılması gerektiğini uzun uzadıya tartıştı.

Ayrıca, Ian Balina’dan konuyla ilgili iddialar karşısında şu ana dek herhangi bir açıklama yapılmadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment