Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Upbit’den Kore’nin İlk Kripto Para Endeksi

Kuzey Kore’nin ikinci büyük kripto para borsası Upbit, UBCI (Upbit Kripto Para Endeksi) adını verdiği yeni bir kripto para endeksi çıkarmaya hazırlanıyor. Böylelikle bir dijital para fiyat standardı belirleyerek pazar analizi yapabilecek standart bir endeks oluşturulması hedefleniyor.

Kore’de iş dünyasına dair bir haber platformu olan Business Korea tarafından dün sabah yayınlanan habere göre, Upbit’i işleten şirket Dunamu’nun bu endeksi geliştirmedeki amacı yatırımcıların genel market trendlerini daha kolay anlayabilmesi ve büyük resmi görebilmesi.

İşlerini büyütmeyi planlıyor

Yeni kripto para endeksine ek olarak, şirket aynı zamanda işlerini büyütmeyi; böylelikle de endeksin uluslararası pazarlarda da kullanılabilmesini istiyor. Bunun sebebi kripto para fiyatlarının genellikle yerli ve yabancı pazarlarda bölgesel taleplere bağlı olarak farklılık göstermesi. Güney Kore’nin kripto para ticaretinde hakim oyuncu pozisyonunda olması sebebiyle de ülkedeki gelişmeler çoğunlukla tüm dünyada büyük yankı uyandırıyor ve etkileri görülüyor.

Yeni endeks uzun dönem işlemlerini ve borsadan alınan alım satım verilerini toplayarak bu verileri güven aralıklarında standart bir değer yaratmak için kullanacak. Proje ile 4 farklı endeks geliştirilmesi planlanıyor: Market Index (Pazar Endeksi),  Sector Index (Sektör Endeksi), Bitcoin Index (Bitcoin Endeksi), Strategy Index (Strateji Endeksi). Pazar, sektör ve bitcoin indexleri Nisana ayında, Strateji Endeksi ise yılsonunda çıkarılacak.

Endeksler geliştirilirken her biri için farklı metrik setleri kullanılacak.

Ağırlıklı piyasa değeri endeksi için yatırımcıların tüm kripto paraları tek bir bakışta en iyi şekilde gözlemleyebilmesi için toplam pazar likidite oranı kullanılacak.  Her dijital para biriminin sınıflandırılmasıyla Sektör Endeksi için veri yaratılmış olacak, Bitcoin Endeksi içinse pazar payı ve Bitcoin Cash hakimiyeti gibi değerler kullanılacak. Strateji Endeksi’ne gelince portföy analizi ve kazanç takibi yapmak için uzun dönem ölçülebilir bir yatırım katsayısı kullanılacağı belirtildi.

Dunamu başkanı Lee Seok-woo, yerel basına yaptığı bir açıklamada şunları söyledi:

Kripto para pazarının ilk dönemlerindeki mevcut durumu menkul kıymetler bazında geleneksel finansal pazara çok benzer özellikler gösteriyor. Buna bağlı olarak, pazarda çeşitli gelişmeler yaşandıkça, UBCI adını verdiğimiz bu endeksin gelecekte bu alanda önemli bir rol oynaması kuvvetle muhtemel. Bizler de çok geçmeden bu endeks için bir el kitabı çıkarıp pazara sunmayı hedefliyoruz.

Upbit, halihazırda günlük yaklaşık 750 milyon dolar değerinde 86.700 BTC barındırıyor. Son dönemlerde ise Icon ve Teon gibi alt koinleri de listelerine ekleyerek Bithumb’dan sonra ülkenin ikinci büyük borsası olmuş durumda.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment