Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Usta Yatırımcı: 2017’deki Boğa Piyasası Sahteydi

Bitcoin Spreads Like a Virus kitabının yazarı Timothy Peterson, bundan 3 yıl önce görülen boğa piyasasının aslında sahte olduğunu söyledi.

Kripto para dünyasının popüler isimlerinden Timothy Peterson geçtiğimiz gün piyasada 2013, 2017 ve 2019 tarihlerinde yaşanan hareketliliklerle ilgili bir yorum yaptı. Bitcoin’in geçmişteki performansını değerlendiren Peterson, piyasada yaşanan gelişmelerin aslında büyük ölçüde sahte olduğunu vurguladı.

Manipülasyona Uğradı

Bitcoin fiyatı 2013 yılında o zamana kadar neredeyse hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. Nisan ayında 213 dolara kadar çıkarak kendi rekorunu kıran Bitcoin ilerleyen aylarda da değer kazanmaya devam etti. Bitcoin fiyatı Kasım 2013’ün sonlarında bin 200 dolara kadar çıktı ve böylece Bitcoin’in ismi hızla yayılmaya başladı.

Timothy Peterson 2013’te yaşanan bu hareketliliğin aslında sahte olduğunu, daha doğrusu piyasadaki manipülasyonlardan kaynaklandığını düşünüyor. Onun görüşlerine göre 2013’te görülen bu boğa piyasası aslında Mt.Gox’un eski CEO’su Mark Karpeles tarafından tetiklendi. 2019 yılında tutuklanan Karpeles, 2013 tarihinde hesabına 33.5 milyon dolarlık kripto para gönderip sektör genelinde büyük yankı uyandırmıştı.

Peterson’ın görüşlerine göre yalnızca 2013’teki değil 2017’deki boğa piyasası da sahteydi. Bitcoin bu tarihte 20 bin dolara kadar çıkıp tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve o zamandan beri de 20 bin dolar seviyesine yaklaşamadı. Fakat Peterson’a göre Bitcoin’in 2017’de yaşadığı bu artış da manipülatif sebeplere dayanıyor.

Yükselmesin mi?

Timothy Peterson bunları söylerken aslında Bitcoin’in tamamen manipülatif bir ürün olduğunu, bir daha boğa piyasası görülmeyeceğini vs. söylemeye çalışmıyor. Hatta Peterson kripto para piyasasının yeniden yükselişe geçmesinin gayet mümkün olduğunu söylüyor.

Onun görüşlerine göre eğer Bitcoin’deki aktif adres sayısı, hash oranı, işlem sayısı artar ve Bitcoin genel olarak ‘kitle kabulü’ görmeye başlarsa fiyat tabii olarak 40 bin dolara kadar bile çıkabilir. Fakat Bitcoin fiyatı artarken işlem sayısının, aktif adres sayısının vs. artmaması, piyasadaki hareketliliğin manipülatif olduğu anlamına gelecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment