Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uzmanlar Uyarıyor: Kuzey Kore Gibi Ülkeler Yaptırımları Aşmak İçin Kripto Para Kullanıyor

Ekonomik yaptırımları baypas etmek geleneksel finans çerçevesinde oldukça zorlu bir iş. Çeşitli ülkeler bunu yapabilmek için çok farklı ve tehlikeli yollar denemekte. Görünüşe göre Venezuela, İran ve Kuzey Kore kripto para kullanma konusunda temel fayda olarak yaptırımların aşılmasını görüyor. Ülkeler direkt olarak Bitcoin kullanmak yerine, kendi kripto para birimlerini oluşturmayı tercih etmekte.

Daha Fazla Ulusal Kripto Para Birimi Yolda Mı?

Venezuela bir yıl içerisinde kripto para birimleri konusunda çok ciddi bir gelişme gösterdi. Başkan Maduro’nun tanıttığı petrol endeksli Petro para birimi, şu an için çok az bir kullanıma sahip. Yine de uzmanlar söz konusu kripto para biriminin ABD yaptırımlarını aşmak için kullanılabileceği kanısında. Uzmanların görüşüne göre çok yakında daha fazla ülke kendi kripto para birimini yaratabilir.

İran özellikle son bir ay içerisinde kendi kripto para birimi konusunda çok fazla yol kat etti ve resmi olarak açıklamalarda bulundu.

İran’ın böyle bir tutum benimsemesinin temel sebebi bu yılın başında ABD’nin tekrar yaptırım uygulama kararı oldu. İran kripto para birimi hakkında çok fazla detay olmasa da, amaç oldukça basit: yaptırımları aşmak.

Kuzey Kore ve Çin

Çoğu ülke kendi kripto para birimini üretmeyi gözden geçirirken, Kuzey Kore yine farklı bir yol seçti. İddialara göre ülke yıllar boyunca Güney Kore menşeli kripto para borsalarını hackleyip oradan gelir elde etmeyi deniyor.

Bunun yanı sıra çoğu uzman, ABD’nin Çin’e olan yaptırımlarını arttırması sonrası, ülkenin kendi kripto para birimini çıkartıp ülkeler arası ulusal kripto para ticaretinin başlamasının çok yakın olduğunu iddia etmekte.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment