Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Dalgalandı, Uzmanlardan Yatırımcılara Tavsiye Yağdı

Bitcoin fiyatının bir gün içerisinde binlerce dolarlık hareketlilik sergilemesi, onun riskli bir varlık olduğu söyleminin yeniden gündeme gelmesine yol açtı. Çeşitli alanlardan birçok farklı isim Bitcoin ve altcoin yatırımcılarına seslenerek nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Bitcoin trader’ları gün içerisinde yaşanan binlerce dolarlık düşüş ve yükselişlerden bazen faydalanabildikleri gibi bazen oldukça kötü etkilenebiliyorlar. Onun bu volatil yapısı 11 Ocak günü yaşanan düşüş sonrası yeniden masaya yatırıldı.

New York Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde görev alan Prof. David Yermack, bunun yeni bir gelişme olmadığını ve Bitcoin’in en başından beri riskli bir yatırım enstrümanı olduğunu” söyledi. Onun gibi birçok uzman isim yatırımcılara bazı tavsiyeler verdi.

Küçük yatırımcı için ‘risk yüksek’

Daha fazla kurumsal yatırımcının bitcoin alması onun daha olgun hale gelmesini sağladı. Coca-Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Servet Yıldırım, Dünya Gazetesi’ndeki yazısında onun güncel durumunu değerlendirdi. Yıldırım, geçmişten bu güne görülen gelişmenin henüz yeterli olmadığı kanısında.

Onu altın ile kıyaslayan Yıldırım, bitcoin kadar oynak bir yatırım aracının güvenli liman olarak sayılabileceğinden şüpheli. Kripto paraların regülasyon ve altyapı açısından zayıf olduğunu söyleyen Yıldırım, özellikle “Küçük yatırımcı için belirsizlik çok, risk yüksek.” diyor.

Prof. Yermack, bu riskin küçük yatırımcıya yönelik olduğuna katılıyor. Bitcoin’i “tamamen spekülatif bir varlık” olarak tanımlayan finans uzmanı, insanlara “Anlamadığınız bir şeye asla yatırım yapmayın.” tavsiyesini verdi.

Paranızı kaybetmeyi göze alıyor musunuz?

Volatilite tartışmalarında verilen bir diğer tavsiye yatırım stratejisi ile ilgili oldu. Bir ATM şirketi olan CoinFlip’in CEO’su Daniel Polotsky bunun için CNBC’ye konuşup, Sadece kaybetmeyi göze aldığınız parayla yatırım yapın.” mesajını verdi.

Birleşik Krallık’ın finans regülatörü Financial Conduct Authority, bu ay yayımladığı bildiri ile kripto para yatırımcılarına seslenip “İnsanlar sadece paralarının tamamını kaybetmeyi göze alıyorlarsa bu varlıklara yatırım yapmalılar.” dedi.

Herkes aynı stratejiyi izlemek zorunda değil

Uzman isimlere göre günlük volatiliteye karşı izlenebilecek yollardan biri uzun vadeli yatırımı tercih etmek. Fit Advisors’ın kurucusu olan yatırım uzmanı Anjali Jariwala’ya göre uzun vadeli yatırımcılar, kendilerini gün içerisinde yaşanan dalgalanmalardan soyutlayabiliyorlar.

Daniel Polotsky’ye göre bu günlük dalgalanmalar bazı insanlarda bağımlılık yaratmaya başlayabiliyor. Polotsky’ye göre bazı trader’lar bu işlemlerle para kazansalar da bazıları “Bir ileri bir geri gidip duruyor. … Ve bu insanların çoğu para kaybediyor.”

Binance CEO’su Changpeng Zhao buna benzer yorumlarla tanınıyor. Zhao, piyasa dinamiklerine hakim olmayan insanlara günlük alım-satım yapmanın tehlikeli olduğunu söyleyip onları uzun vadeli yatırıma (başka bir deyişle, HODL) yönlendiriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!