Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uzun Vadeli Bitcoin Yatırımcıları BTC’lerini mi Satıyor? Glassnode Açıkladı

Glassnode, uzun vadeli Bitcoin yatırımcılarının kazanç elde etmek için ellerindeki BTC’leri satmaya başladıklarını ortaya koydu. Şirket, tanıtımını yaptığı yeni bir ölçüm metodolojisinde Bitcoin yatırımcıları arasındaki farkları ortaya koyarak bu sonucu elde ettiğini açıkladı.

Glassnode, kısa ve uzun vadeli Bitcoin yatırımcılarının ölçümünün yapıldığı bir metodoloji tanıttı. Hazırlanan raporda, kısa vadeli traderlar ve uzun vadeli yatırımcılar kar/zarar durumlarına göre değerlendirildi. Analiz şirketi, her iki yatırımcı arasındaki ayrımın tam olarak bilinmesinin önemini vurguladı. Bununla birlikte, gerçek HODLer davranışını analiz edebilmek adına borsalarda tutulan Bitcoin arzının dikkate alınmadığı belirtildi.

Uzun vadeli yatırımcılar (LTH olarak kısaltılıyor), cüzdanlarında 155 günün üzerinde Bitcoin barındıran yatırımcılar olarak sınıflandırıldı. Kısa vadeli traderlar (STH olarak kısaltılıyor)  ise BTC satın aldıktan sonra 154 gün içerisinde diğer cüzdanlara BTC aktaranları temsil ediyor.

bitcoin-glassnode
Uzun ve kısa vadeli yatırımcıların sınıflandırılması.

Yatırımcıların ne kadar Bitcoin’i var?

Glassnode, uzun vadeli yatırımcılarda ekim ayında 12.6 milyon BTC bulunduğunu, şu anda ise bu rakamın 12.3 milyona düştüğünü söyledi. Bu da dolaşımdaki arzın %66’sı ediyor. Boğa rallilerinde bu arzın azalmaya eğilimli olduğunu vurgulayan şirket, bunun normal bir davranış olduğunu söyleyerek kar elde edildiğinin açık bir göstergesi olarak yorumladı. 

bitcoin-glassnode
LTH toplam arz miktarı.

“Yazım sırasında uzun vadeli yatırımcıların arz oranın düşmeye başladığını, bunun da boğa piyasasının erken aşamalarını gösterdiğini görüyoruz. Aynı zamanda son fiyat artışına gösterilen bir tepki olarak HODLerdan akmakta olan Bitcoin’lerin aşağı yönlü hareket ettiği sonucuna ulaştık. Bu da boğa rallisinin erken aşamalarında olduğumuzun bir diğer işareti.”

Kısa vadeli traderların elinde bulunan Bitcoin arzının BTC fiyatıyla doğru orantılı olduğunu belirten Glassnode, 3.7 milyon BTC’nin bu traderlarda bulunduğunu söyledi. Bu da dolaşımdaki Bitcoin arzının %20’si ediyor.

bitcoin-glassnode
STH toplam arz miktarı.

Yatırımcıların kar/zarar oranı hesaplandı

Glassnode, LTH arzının yaklaşık 12 milyonunun, STH arzının ise 3.5 milyonunun kar durumunda olduğunu ortaya koydu. Ardından boğa piyasalarında fiyatlar ATH seviyesine geldiğinde LTH arzının büyük kısmının kar elde ettiği söylendi.

“Bu yeni metodolojiyle birlikte uzun ve kısa vadeli yatırımcı eğilimlerinin boğa piyasasının başlangıcını güçlü bir şekilde desteklediği sonucuna vardık.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!