Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

VanEck’den Ethereum Otopsisi: Düşük Performansın Arkasında Çok Sebep Var!

Spot Ethereum ETF ihraççısı VanEck, Ethereum’un güncel durumuna ilişkin konuştu.

VanEck analistlerine göre Ethereum’un merkeziyetsiz borsa işlem hacmindeki payı 2022’de %42 iken, 2024’te %29’a düştü. Bu durum, Ethereum’un fiyat performansının zayıflamasına yol açan birçok faktöre işaret etti.

VanEck’in Ağustos 2024 tarihli Kripto Aylık Özeti raporunda, Ethereum’un yaşadığı sorunlar üç ana kategoriye ayrıldı. Bunlar arasında ağ gelirlerinde genel bir düşüş, “kasıtlı politika tercihleri” ve layer-2 çözümleri ile hizmet sağlayıcılarından değer çıkarımı yer aldı.

Rapora göre kullanıcıların Solana gibi daha yüksek işlem hacmine sahip layer-1 blokzincirlerine yönelmesi, Ethereum’un genel gelirlerindeki düşüşün kısmen nedeni olarak aktarıldı.

VanEck analistleri, “kamusal blok zincirlerinin bu erken aşamadaki en iyi kullanım amacının spekülasyon olduğunu” belirtti.

Ethereum’un akıllı sözleşmeler alanında ilk hareket avantajına sahip olduğunu ve kripto para spekülasyonunun merkezi haline geldiğini vurgulayan rapor, Solana, Sui ve Aptos gibi yeni rakiplerin Ethereum’un bu talebini çektiğini aktardı. Bu yeni blok zincirleri saniyede binlerce işlem gerçekleştirebiliyor.

Benzer şekilde, geliştiricilerin yeni token’ları bu yüksek işlem hacmine sahip ağlarda konuşlandırmalarının arttığına dikkat çekildi. Bu durum, Ethereum’un işlem sıralamasındaki darboğazları aşmak ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için tercih ediliyor.

Ethereum’un iç ve dış etkenlerden kaynaklanan fiyat baskısı VanEck analistlerine göre, Ethereum’un layer-1 gelirleri, rakip Ethereum layer-2 ağları tarafından “yutulmuş” durumda. Bu rekabet, Ethereum’u hem içten hem de dıştan zor bir duruma sokuyor, çünkü ikinci ve üçüncü nesil layer-1 blok zincirleri pazar payını azaltıyor.

Sonuç olarak, Ethereum ağ ücretleri, Mart 2024’te tanıtılan Dencun güncellemesinden bu yana %99 oranında azaldı. Dencun güncellemesi, layer-2 ağlar için ücretleri ciddi şekilde düşürdü ve Ethereum layer-2 ağlarının hızla çoğalmasına neden oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!