Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

VanEck’ten SEC’e ETF Mektubu: BTC ETF’si Kurallar ve Gereklilikler ile Tutarlı Bir Şekilde İşleyecektir”

Geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan konusu şüphesiz Winklevoss ikizlerinin yaptığı Bitcoin ETF başvurusunun, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından reddedilmesi olmuştu.

Bitcoin ETF’sine başvuran başka bir taraf olan yatırım yönetimi firması VanEck, SEC Yatırım Yönetimi Departmanı Müdürü Dalia Blass‘a konu hakkında bir mektup gönderdi. Gönderilen mektup temel olarak geçenlerde SEC tarafından olası bir Bitcoin ETF’si için endişelerini bildirdikleri gönderiye hitaben yazıldı ve VanEck tarafından sunulan ETF’nin, SEC’in vizyonu ile tutarlı olacağını aktardı.

Oldukça uzun olan mektup temel olarak VanEck kurumunun neden halka Bitcoin tabanlı ürün sunabilecek uygun pozisyonda olduğunu konu alıyor. Firma buna ek olarak SEC tarafından öne çıkarılan değer biçme, likidite, emanet çözümleri, arbitraj ve potansiyel market manipülasyonu ve ürün ile ilgili riskler hakkında da açıklamalara yer vermekte.

VanEck ilk olarak piyasa için sunulan vadeli işlem sözleşmelerinin çoktan iyi bir yere geldiğini ifade etti. Firma buna ek olarak şu an borsalar üzerinde ticareti yapılan 100’ün üzerinde ürün olduğunu da vurguladı. CBOE ve CME kurumlarının piyasaya çıkardığı vadeli işlem sözleşmelerine değinen mektubun ilgili kısmında, şunlar ifade edilmekte:

”Bu mevcut Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri, Bitcoin fiyatı için gerçek zamanlı referans oranları ve teklif/istek bilgileri sağlıyor. Biz CBOE ve CME tarafından sağlanan fiyatların, bir fon tarafından fonun net varlık değerine karar vermek için gereken Bitcoin vadeli işlem değeri için yeterli bilgiyi sağladığına inanıyoruz. ”

Dahası, VanEck bu vadeli işlem sözleşmelerinin varlığın spot fiyatına yakın bir seviyeden işlem gördüğünü de ifade etti. Firma bunun yanı sıra olası bir fork veya airdrop durumunda da, spesifik endeks teknikleri kullanıp, veya bir kaç kritere bağlı bir şekilde ürünleri hariç tutarak, ürünlerin fiyatının belirlenebileceğini de aktardı.

VanEck bu paragraftan sonra Bitcoin spot piyasasındaki yüksek likidite oranına değindi. Firma mevcut Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin toplam hacminin 150 milyon ile 200 milyon dolara denk geldiğini vurguladı. Yetkililer buna ek olarak şu an borsalar üzerinde 150.000 Bitcoin değerinde hacmin sirkülasyonda olduğunu ve bunun dakika başına 500 trade işlemi anlamına geldiğini ifade etti. Borsa dışı piyasalarda ise günlük 50’ye yakın katılımcı bulunurken, bunun toplam sayısı 1000’e yakın bir sayıya tekabül etmekte.

Firma bu konuda şu açıklamada bulundu:

”Biz mevcut ETF teklifimiz için Bitcoin blockchain’inin yanı sıra, çeşitli emtialar ile ilgili ETF’leri de dikkate alarak, bir kaç adet amortisman senaryosunu analiz ettik. Bu analizlerden doğan sonuca göre mevcut ETF teklifimizin amortisman payını karşılama konusunda yeterince likiditeye sahip olduğunu gördük.”

VanEck, 2 milyar dolardan daha fazla kayıt dışı vadeli işlem sözleşmesi hacmi olan BitMEX hakkında da konuştu ve bunun likiditeyi çok daha fazla arttıracağını ifade etti.

Konu emanet ve depolama çözümlerine gelince, firma şu an ”Direkt olarak Bitcoin’i depolamak için gereken kriterleri karşılama konusunda  yeterli” bir depolama çözümü hakkında çalıştıklarını ifade etti ancak bunu ETF için yapmayı planlamadıklarını da aktardı.

SEC’in yayınladığı bildiride arbitraj konusuna da değinilmişti. VanEck borsa dışı piyasalara değinerek, ”Bitcoin borsalarının çeşitli yapılarının” arbitraj konusunda çok fazla imkan sağladığını açıkladı. Firma konu hakkında şu açıklamada bulundu:

”Vadeli işlem sözleşmelerinin trading’i ve onlarla ilgili spot piyasaları ve borsa yatırım fonları ile emtialar gibi diğer varlık sınıfları hakkında  yaptığımız incelemelere göre, Bitcoin vadeli işlem piyasasının volatilitesinin, altın madeni stoğu veya spesifik bir kaç hisse senedinden daha fazla olduğunu düşünmüyoruz.”

SEC’in sunduğu bildiride en büyük pay market manipülasyon risklerine ayrılmıştı ve VanEck bu konuda da açıklamalarda bulundu. Firma Bitcoin vadeli işlem piyasasının şimdiden ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu vizyonu altında denetlenmekte olduğunu aktardı.

”CFTC sadece dolandırıcılık ve manipülasyon konularında bitcoin spot piyasasını denetliyor olsa da, – kurum aynı zamanda bir bakıma altın, gümüş veya diğer istisna emtialar için de aynı denetime sahip – CFTC Bitcoin türevlerinin ticaretine gerekli kanunu uygulama ve bunu kısıtlama yetkisine sahip. Benzer bir şekilde, SEC de teklif edilen ETF için olası bir dolandırıcılık veya manipülasyon konusunda bunun listelenmesi, ticareti  ve devam eden işlemleri konusunda söz hakkına sahip.”

VanEck’in açıklamalarına göre ETF manipülasyon oranını arttırmaktan ziyade, Bitcoin ile ilgili işlemsel riskleri ve manipülasyon oranını daha bile azaltabilir. Firma buna ek olarak şu an teklif edilen ETF’yi değerlendirme konusunda çeşitli finansal danışmanlar ve yatırımcılar ile ”aktif değerlendirme ve tartışmalar” yaptıklarını da aktardı.

VanEck, Komisyona gönderdiği mektubu şu şekilde noktaladı:

”Yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü, inanıyoruz ki teklif ettiğimiz ETF 1940 Yasası ile uyumlu ve tutarlı işleyecektir. Dahası, yatırımcılara Bitcoin’e düzenlenmiş bir yatırım ürünü ile etkileşim kurma fırsatı sunmasından dolayı, teklif edilen ETF’nin, Komisyonun’un sahip olduğu yatırımcıları koruma, adil, düzenli ve verimli piyasa ortamı oluşturma ve sermaye ortamını düzenleme görevleri ile de uyumlu olacağı fikrindeyiz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment