Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vay Anam Vay: Kripto Yönetmeliği, Dogecoin, Microstrategy ile Bitcoin, Tuzla’da Blockchain, 125 Milyon Dolar Nerede?

Vay Anam Vay, Neler Dönmüş Satoshi ya? serisinin on birinci yazısındayız. Hafta boyu kısmen sakin bir performans gösteren Bitcoin, günler ilerledikçe hareketlenmeye başladı. Sektör genelinde ses getiren bazı haberler de haftanın sonlarına doğru duyuldu.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun.

Bu hafta Resmi Gazete’de kripto para şirketleriyle ilgili yayımlanan yeni yönetmelikten, şaka maka Dogecoin’den, MicroStrategy’nin Bitcoin stratejisinin meyvelerinden, Thodex ve Kraken kanalından, son olarak da Tuzla’daki blockchain haberinden bahsedeceğiz.

Yazıya başlamadan önce not: Bazı takipçiler “Vay anam vay, neler dönmüş Satoshi ya?” başlığını sevmediğini söylüyor. Her cumartesi yayınladığımız bu yazı serisi için yeni bir başlık öneriniz varsa, bize mail atabilirsiniz.

“Kripto varlık hizmet sağlayıcıları” yükümlü oldu

Türkiye’deki kripto para şirketleri, bugünkü yönetmelik uyarınca suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine dair tedbirler hakkında hazırlanmış yönetmeliğe dahil edildi.

resmigazete-kripto-para-yonetmelik
(Kaynak)
  • Kripto para şirketleri artık kara para aklama, terörizm finansmanı gibi suçlar ile mücadelede yükümlü konumunda.

  • Yapılan değişiklikte “kripto para borsaları” yerine genel olarak “kripto varlık hizmet sağlayıcılar” ifadesi kullanılıyor. Bu terim, Türkiye’nin üye olduğu Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından benimseniyor.

  • Bu yükümlülüğü sadece kripto para borsaları değil, saklama veya cüzdan hizmeti veren kripto para şirketleri de üstlenecek.

  • Şirketler bu kapsamda müşterini-tanı (KYC) prosedürünü uygulayacak, belirli tutarın üstündeki işlemlerde detaylı kimlik tespiti yapacak, olağan dışı işlemleri tespit edecek ve şüpheli olanları Maliye Bakanlığına bildirecek.

  • Kripto varlık hizmet sağlayıcıları böylece bankalar, varlık yönetim şirketleri ile aynı yükümlülüklerin altına girmiş oldu.

Yerli kripto para borsalarının büyük bir kısmı, yıllardır bu yükümlülüklerin zaten altındaymış gibi faaliyet gösteriyor veya göstermeye çalışıyordu. Dolayısıyla bu karar, son kullanıcının tecrübesinde radikal bir değişikliğe yol açacak gibi durmuyor.

Fakat sektördeki denetimin suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı çerçevesinde sıkılaşması, şöyle bir soru işareti doğuruyor: Şu anda yerli kripto platformlarında listelenmiş olan kripto paraların kaçı, 2021’in sonunda listelenmeye devam ediyor olacak?

Şaka maka, Dogecoin n’oldu ya?

Dogecoin’in (DOGE) toplam piyasa değeri 46.6 milyar doları aşıp 50 milyar dolara dayandı. Fiyat geçtiğimiz 7 gün içinde %45 yükselirken, sadece 24 saatte %17,3 gibi bir büyüme kaydedildi.

50 milyar dolar barajı nisanın sonunda aşıldı fakat bu sayı daha sonra 30 milyar dolara geriledi. Aynı baraj, ikinci kez geçilecek mi?

Bu sayıların ne kadar alışılagelmemiş olduğunu görmek için geçmiş verilere bakmak yeterli. Bundan tam 1 yıl öncesine, 1 Mayıs 2020 tarihine gitsek DOGE’un piyasa değerinin 300 milyon dolardan düşük olduğunu görecektik.

Biraz daha yakın tarihlere, bu yılın başına döndüğümüzde ise hemen hemen 700 milyon dolarlık bir sayıyla karşılaşıyoruz. Bugün, 40 milyar, 50 milyar dolar gibi sayılar telaffuz ediliyor.

dogecoin-doge-usd-fiyat
Dogecoin’in 30 Nisan 2020-1 Mayıs 2021 aralığındaki piyasa değeri, CoinGecko

“Şaka coini”, bu büyüme sırasında Dallas Mavericks’in sahibi Mark Cuban, Tesla’nın CEO’su Elon Musk gibi isimlerin desteğini almayı sürdürüyor. 

Cuban, bundan iki gün önce kripto paraları ödeme amaçlı kullanmak isteyen birinin Bitcoin veya Ethereum’dan ziyade Dogecoin’i tercih edebileceğini dile getirdi. Cuban, “DOGE fiyatı yükselmeyebilir. Ama yükselme ihtimali olduğunu anlatmaya çalışıyorum.” diyor.

“Almaya ve tutmaya devam edeceğiz”

MicroStrategy, bu hafta birinci çeyrek finansal raporunu yayımladı. Şirket %10’luk gelir artışı açıklarken, Şirketin CEO’su Michael Saylor, “En güçlü çeyreklerimizden birini geçirdik.” diyor.

  • 2021’in ilk çeyreğinde elde edilen gelir, 2020’nin ilk çeyreğine kıyasla %10,3 artıp 122.9 milyon dolara çıktı.

  • 100.4 milyon dolar brüt kar, 110 milyon dolar net zarar açıklandı.

  • Şirketin bilançosunda 31 Mart 2021 itibarıyla 82.5 milyon dolarlık nakit ve nakde denk varlık bulunuyor. Bu sayı 31 Aralık 2020 itibarıyla 59.7 milyon dolardı.

  • MicroStrategy’nin bilançosunda şirkete toplam maliyeti 2.23 milyar dolar olan, 91.579 tane Bitcoin bulunuyor.

Michael Saylor, “Hissedarlara daha fazla değer katmak için Bitcoin almaya ve tutmaya devam edeceğiz.dedi. 

MicroStrategy’nin hisseleri, Bitcoin aldığını ilk kez duyurduğu 11 Ağustos 2020’den beri %390 değerlendi.

125 milyon dolar nerede?

Blockchain analiz firması Whitestream, Thodex’in cüzdanlarından Ağustos 2020-Şubat 2021 tarihleri arasında yaklaşık 5.000 tane Bitcoin’in çıktığını açıkladı

İşlemin yapıldığı sırada 125 milyon dolar eden bu Bitcoinler, ABD’deki bir diğer borsa olan Kraken’a gönderilmiş. Whitestream, Thodex müşterilerinden alınan paranın, yönetim kararınca Kraken’a aktarıldığını öne sürüyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu hafta Thodex’teki mağduriyetin boyutunu 108 milyon dolar olarak açıkladı.

Tuzla’da blockchain ile kayıt sistemi

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “vatandaş-patron” anlayışını uygulayabilmek için blockchain teknolojisinden faydalanacaklarını açıkladı.

Yazıcı, cuma günkü paylaşımında blockchaini “kırılamaz şifresi olan bir kayıt sistemi” olarak tanımlayıp, kamu kurumlarının bu teknolojiye ayak uydurmak için çabaladığını söyledi. 

Vatandaş odaklı, katılımcı, bireysel ve şeffaf bir yönetim vurgusu yapan Belediye Başkanı, mobil referandum uygulamaları için blockchain ihalesi yapıldığını söyledi. Vatandaşların mahalleler, sokaklar ve ilçeyle ilgili kararları, değiştirilemeyen ve herkesin kanaatinin kesin olduğu olduğu blockchain sisteminde kaydedilecek.

Tuzla Belediyesi, Koin Bülteni’nin tam olarak nasıl bir blockchain altyapısı kullanıldığı ve bu altyapının kim(ler) tarafından sağlandığıyla ilgili bilgi talebine henüz dönüş yapmadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!