Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vay Anam Vay: Satoshi, Eski BTC’ler, G20 Gündemi, El Salvador, Coinbase, Bitcoin Core, MicroStrategy

Vay Anam Vay, Neler Dönmüş Satoshi ya? serimizin otuz birinci yazısındayız. Bitcoin’in 48.000, ether’ın ise 3.500 doların üstünden işlem gördüğü bu cumartesi günü kripto para piyasası, geçen haftaya kıyasla daha yeşil bir görünüme sahip.

Hafta boyu yaşanan bazı gelişmelerin kısaca ele alındığı bu seride Budapeşte’deki heykelden, yıllar sonra harekete geçen bitcoinlerden, G20 gündeminden, El Salvador’daki sayıştay denetiminden, Coinbase’in başvurusundan, Bitcoin Core’a gelen güncellemeden ve MicroStrategy’nin güncel durumundan bahsedilecek.

Budapeşte’de Satoshi heykeli

25 Mayıs’ta paylaştığımız bir gönderide, Macaristan’da bir Satoshi Nakamoto heykeli dikileceğinden bahsetmiştik.

Budapeşte’de, Tuna Nehri’ne yakın bir parkta yer alan heykel bu hafta içerisinde dikildi. Projenin kurucuları, bunun dünyada Satoshi Nakamoto’ya adanmış ilk heykel olduğunu düşünüyor.

Satoshi Nakamoto isminin kazılı olduğu bir tabanın üstüne yerleştirilen büst, adandığı isme yaraşır emarelere sahip.

Büstte üzerinde Bitcoin’in logosunun bulunduğu bir kapüşonluyu takmış, hatları belli olmayan bir çehreye yer veriliyor. Anonimlik vurgusu ile şekillendirilmiş bronz çehre öylesine cilalı ki, bakan kişi onda kendi yansımasını görebiliyor.

Projeda Reka Gergely ile birlikte çalışan diğer heykeltraş Tamas Gilly, Associated Press’e verdiği demeçte, “Çok zorluydu. Nasıl gözüktüğünü tam olarak bilmediğimiz birinin heykelini yapmak çok zor oldu. Umarım heykelde Bitcoin’in ana fikrini, yani onun aynı anda hem herkese hiç de hiç kimseye ait olmadığı fikrini yansıtabilmişimdir.” dedi.

Projenin kurucusu Andras Gyorfi, tüm bunları fonlayabilmek için kripto para ile toplamda 10.000 dolar değerinde bağış aldıklarını söyledi. Fakat toplanan bu kripto paralar, daha sonra yerel para birimine çevrilmek zorunda kaldı çünkü Gyorfi’nin söylemine göre “heykeltraşlar ve diğer hizmet sağlayıcıları henüz bitcoin ile ödeme almıyor.”

Sekiz yıl aradan sonra harekete geçen bitcoinler

Blockchain verilerine göre geride bıraktığımız çarşamba günü, bitcoin ağındaki 700.579 numaralı blokta ilgi çekici olabilecek bir dizi işlem yapıldı.

Gönderici tarafında birkaç farklı adresin yer aldığı işlemde, Binance’in cüzdanına ait olduğu tespit edilmiş bir adrese 85,1 tane bitcoin gönderildi. 

Bu paraları göndermek için kullanılan adreslerin en güncel olanı, en son Mayıs 2013 tarihinde başka bir adrese bitcoin göndermek için kullanılmıştı.

1LaGhNjAMTaxQ5wLP7awfwvydvEPCx9DKw kodlu adres, 19 Kasım 2012 tarihinde oluşturulduktan sonra biri 22 Şubat 2013, biri 7 Mayıs 2013 tarihli olmak üzere iki işlemde kullanıldı. Üçüncü işlem ise 15 Eylül 2021 tarihinde yapıldı.

Oluşturulduğu tarihten beri toplamda 334,4 tane bitcoin alan bu adresten başka cüzdanlara 66,7 tane bitcoin gönderildi. Yazım sırasındaki verilere göre cüzdanın şu anki bakiyesi 267,6 bitcoin tutarında.

Sekiz yılı aşkın süre sonra, 700.579 numaralı blokta harekete geçen bitcoinlerin değeri milyonlarca dolar ediyor.

Gelecek yılın G20 gündeminde dijital paralar şimdiden yer aldı

Endonezya Maliye Bakanı, bu hafta salı günü düzenlenen sanal bir konferansa katılıp önümüzdeki yıl yapılacak G20 toplantısı hakkında konuştu.

Gelecek yılın G20 toplantısına Endonezya ev sahipliği yapacak. Maliye Bakanı Sri Mulyani Indrawati, salı günkü sunumunda bu toplantı sırasında öncelikli olarak ele alınacak konu başlıklarını sıraladı.

Sunumdaki bilgilere göre maliye bakanları toplantısında dijital merkez bankası paraları (CBDC) hakkında görüşmeler yapılacak.

Oturum sırasında CBDC’nin merkez bankalarının rolünü, para politikasının uygulanış biçimini, finans sisteminin istikrarını, uluslararası para transferlerini nasıl etkileyebileceği ve bir CBDC üretmek için ne gibi bir tasarımın ve teknolojinin gerektiği konuşulacak.

Toplamda yedi konu başlığı sıralayan Endonezya Maliye Bakanı, dijital paralardan farklı olarak ekonominin nasıl iyileşeceği, Covid-19’un ekonomi ve sağlık sektörlerini nasıl etkilediği, sürdürülebilir finans, global vergilendirme ilkeleri, uluslararası ödeme işlemleri ve finansal katılım hakkında konuşulmasını öngörüyor.

El Salvador’daki bitcoin kararı hakkında denetim başlatılacak

El Salvador’da sayıştay, hükümetin bitcoin (BTC) satın almış ve yine bitcoin için onlarca ATM kurmuş olması hakkında bir denetim başlatacak.

Bölgedeki Cristosal adlı bir insan hakları kuruluşu, Devlet Başkanı Nayib Bukele liderliğindeki hükümetin bitcoin politikası hakkında 10 Eylül tarihinde bir şikayette bulundu.

Yine Cristosal tarafından yapılan açıklamaya göre sayıştay, gelen talep doğrultusunda konu hakkında bir denetim başlatmayı kabul etti.

Kamu bütçesinin bitcoin satın almak için kullanılmasıyla ilgili hazırlanan dilekçede aralarında maliye bakanlığından bazı isimlerin bulunduğu toplamda altı kişiye yönelik şikayette bulunuldu.

El Salvador, 7 Eylül’de yürürlüğe giren kanun ile bitcoin’i Amerikan dolarının yanında resmi para birimi olarak tedavüle koydu. Devlet Başkanı Bukele’nin açıklamasına göre hükümet bu tarihten beri toplamda 550 tane bitcoin satın aldı.

Sayıştay, denetimini yaptığı hesap ve işlemlerde hukuka aykırılık saptanması halinde ilgili hesap ve işlemler hakkında yasal yaptırım uygulayabilir.

Coinbase, National Futures Association’a başvuruda bulundu

ABD’li kripto para şirketi, bir vadeli işlemler komisyon taciri (futures commission merchant) olabilmek için National Futures Association’a (NFA) başvuruda bulundu.

Perşembe günü paylaşılan tweete göre bu adım, Coinbase’in kendi platformlarında “vadeli işlem ve türev ticareti” yaptırmaya başlayabilmesi için atıldı.

CFTC tarafından yapılandırılmış bağımsız bir kurum olan National Futures Association, vadeli işlem ve türev piyasalarındaki firma ve kişileri denetliyor.

NFA’in kendi sitesinde yer alan bilgilere göre Coinbase Inc. veya Coinbase Global Inc. birer NFA üyesi olarak gözükmese de, Coinbase Financial Markets Inc.’in üyelik aşaması devam ediyor.

Coinbase’in vadeli işlemler komisyon taciri olmak için tam olarak ne zaman başvuruda bulunduğu bilinmiyor. Resmi kayıtlara göre Coinbase Financial Markets’ın CEO’luğunu Joseph Nikolson, CCO’luğunu Gregory Compa üstleniyor.

BrokerCheck kayıtlarına göre Joseph Nikolson’ın ABD’deki FINRA’da (Financial Industry Regulatory Authority) 1997’den beri broker olarak lisansı bulunuyor.

Bitcoin Core yazılımının en güncel sürümü yayımlandı

Ocak 2021’de 0.21 versiyonuna geçen Bitcoin Core, aylar sonra gelen güncelleme sonrasında 13 Eylül itibarıyla 0.22 sürümüne geçiş yaptı.

Pazartesi günü yapılan paylaşıma göre belli başlı bugları gideren güncelleme, geçmiş sürümlerden farklı olarak barındırdığı birkaç özellik ile genel performansta da bazı iyileştirmeler yapıyor.

Bitcoin Core, 0.18.0 sürümünden beri donanım cüzdanlarını kısıtlı da olsa desteklemeye başlamıştı. Bitcoin 22.0 ile birlikte donanım cüzdanları için tam kapsamlı GUI desteği getirilmiş oldu.

Bitcoin Core 22.0, kullanıcılara artık Bitcoin ağına bağlanırken Tor’dan farklı olarak Invisible Internet Project’i (I2P) kullanma imkanı da tanıyacak. Ayrıca artık Tor v2 değil yalnızca Tor v3 desteklenecek.

Bitcoin’in en güncel sürümü ayrıca Segregated Witness (SegWit) ile uyumlu çoklu-imza (multisig) işlemlerinde eskisinden daha fazla imza kullanmanın önünü açıyor. Çoklu-imza işlemlerinde bir coinin kullanılabilmesi için birden fazla özel anahtardan onay alınması gerekiyor.

Bitcoin’in bundan önceki versiyonlarında SegWit ile uyumlu multisig işlemlerinde en fazla 16 anahtarlık output’a izin veriliyordu fakat bu sayı artık 20’ye çıkarıldı.

Satoshi Nakamoto’nun bundan 13 yıl önce kullanıma açtığı Bitcoin’in 22. core versiyonunun hazırlanmasında 128 kişinin doğrudan katkısı oldu.

MicroStrategy rezervini büyütmeye devam ediyor

Yazılım şirketi MicroStrategy, duyurusunu bu hafta yaptığı alımla birlikte tablosundaki toplam bitcoin miktarı 114.000’in üstüne çıkardı.

Pazartesi günü Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna yapılan bildirime göre şirket yaklaşık 242.9 milyon dolar karşılığında ortalama birim maliyeti 48.099 dolar olmak üzere 5.050 tane bitcoin satın aldı.

Bitcoin fiyatının 7 Eylül’de yaşanan düşüş sonrasında 48.000 doların altına düştüğü düşünülürse, şirketin 13 Eylül’de duyurduğu bu alım işlemini 7 Eylül’den önce yapmış olması muhtemel olabilir.

Sadece 1 Temmuz-12 Eylül tarihleri arasında 8.957 tane bitcoin alan MicroStrategy artık finansal tablosunda 114.042 tane BTC’ye yer veriyor.

MicroStrategy şu anda dünya genelindeki halka açık şirketler arasında en çok bitcoin’i olan isim konumunda. İlk BTC yatırımını Ağustos 2020’de duyuran şirket şu ana dek 114.042 tane bitcoin almak için ortalama 27.713 dolarlık birim maliyeti ile toplamda yaklaşık 3.16 milyar dolar harcadı.


Görsel: Macaristan’daki Satoshi heykeliyle poz verenler (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!