Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela’daki Havalimanları Yaptırımlardan Kaçmak İçin Bitcoin Kullanıyor

Trump yönetimi dünyanın çeşitli ülkelerine uyguladığı yaptırımları sertleştirmeyi sürdürürken, Venezuela Başkanı Nicolas Maduro bu yaptırımları Bitcoin kullanarak bastırmaya başladı.

Yerel medya kaynaklarında çıkan haberlere göre Venezuela Başkanı Maduro vergileri toplayan özel bir uygulama geliştirdi ve ülke bu uygulamayı kullanmaya başladı. ‘Jetman Pay’ isimli uygulama havacılık ile ilgili vergileri tahsil etmek için kullanılıyor ve vergileri aldıktan sonra bunları itibari paraya değil Bitcoin’e, oradan da kripto para cüzdanlarına gönderiyor. Cüzdanlardaki kripto paralar da işin sonunda Rusya, Çin veya Bulgaristan gibi ülkelere aktarılmakta. Söz konusu ülkelerde bir değişime daha maruz kalan vergiler daha sonra Venezuela’ya ABD doları olarak dönmekte.

Bu girişim direkt olarak Maduro’nun kurduğu SUNACRIP isimli bir kurum tarafından denetlenmekte. Aynı kurum Maduro’nun emriyle Petro kripto para birimini de piyasaya sürmüştü. Petro’nun bu vergi kaçırma yönteminde kullanılmama sebebi ise Bitcoin’in daha yaygın olması ve diğer ülkelerde bunu çevirirken hem takibinin zor hem de bunu satmanın daha kolay olması şeklinde belirtilmekte.

Venezuela enflasyonun devamlı olarak artışını ise henüz durduramadı ve neredeyse her hafta Bitcoin alımı için harcanan bolivar miktarında yeni rekorlar kırılıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment