Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela’da Bitcoin Hayat Kurtarıyor

Bitcoin artık Venezuela‘daki gündelik hayatın önemli bir parçası haline geldi.

Yemek, uçak bileti satın alırken hatta işçilere maaş öderken dahi Bitcoin artık Venezuelalılar için popüler bir ödeme metodu haline geldi. Ülkedeki pek çok kişi “kendini kurtarmak” için kripto paralara güveniyor.

İyinin Kurtulması

Venezuela’daki hiperenflasyon ülkenin resmi parası olan Bolivar’ı çok ciddi ölçüde sarstı ve neredeyse değersiz kıldı. Binlerce sıradan insan kripto para piyasasına girmeye başladı çünkü ellerinde kalan küçük birikimleri kurtarmak istiyorlar.

John Villar adlı bir Venezuelalı devletin resmi para biriminin tamamen değersiz hale gelmesi durumunda yaşanan sıkıntıları bildiği için tüm işlemlerini Bitcoin ile gerçekleştiriyor. Villar’ın söylemine göre dijital para birimlerini tercih ediyor olmasının sebebi politik değil, hayatta kalmak. Akıllı telefonu olan herkes kısmen hızlı olarak Bitcoin işlemi yapabiliyor. LocalBitcoin ve Colibit gibi internet siteleri Venezuelalıların yerel banka hesaplarını kullanarak Bitcoin alıp satabildikleri borsa işlevi görüyorlar.

Hükûmetin Hamlesi

Kripto paralar ülkede öylesine popüler hale geldi ki ülkenin başkanı Nicolas Maduro, “Petro” isimli devlet tarafından destekli bir kripto para çıkarma önerisinde bulundu. Başkanın kabinesindeki üyeler böyle bir para biriminin nasıl çalışabileceği hakkında karar vermek için Venezuelalı Bitcoin girişimcileriyle görüştüler. Oldukça az detay çıkmış olsa da Bitcoin topluluğundaki bazı kesimler bu fikre şüpheci yaklaştı. Venezuelalıların şuanda zaten hükûmete olan güvenleri ve inançları dip noktadayken hükûmetin çıkaracağı bir dijital para birimini kullanmaya başlamak için pek sebepleri yok.

Venezuela’da “kriz parası” olarak adlandırılan para çaresiz vatandaşların belki de hayat kurtaran alımlar yapmasına izin veriyor.

Villar son iki yıldır Venezuela’da eşinin multiple seklerozunu tedavi etmek için gereken ilaçları bulamıyor. Kesintiler sebebiyle sağlık sistemi de çökme noktasına gelmiş Venezuela’da bu gibi hikayeler halk arasında pek nadir değil. Bu sebepten ötürü de Villar bu ilaçları yurt dışından Bitcoin ile satın alarak Venezuela’ya kargoyla getirtiyor.

Otoriteler şuana kadar Venezuela’da Bitcoin ticaretinin bu kadar yaygınlaşmasına göz yumdular ancak madencilik yapmaya çalışan vatandaşları ciddi şekilde cezalandırdılar. Villar için tüm bunlar daha da riskli. Sadece kendisi için değil ancak işi için de. Villar zamanında bir biyometri kuruluşu işletmiş mühendis ve şuanda kendisinin finansal geleceğini PepeCash adlı alternatif kripto parayı da bünyesinde barındıran bir oyunun gelişimine emanet ediyor.

Yapılan iş başkentin doğusundaki sanayi alanındaki bilgisayarlarla doldurulmuş küçük bir ofiste gerçekleşiyor. Tüm çalışanlar maaşlarını Bitcoin üzerinden alıyorlar. Villar’ın kendisi gibi mühendis olan eşi şuanda çoğunlukla tekerlekli sandalyeye bağlı durumda:

“Şuanda tek bir Bolivar’ım bile yok.”

Dash gibi diğer dijital para projelerinden bazı elçiler Venezuelalıları farklı kripto paralarla da tanıştırmaya çalışıyor. Geçtiğimiz sonbaharın başlarında Dash, ülkede farkındalık yaratmak adına 12 farklı konferansa sponsor oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment