Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Piyasası 1 Trilyon Dolara Doğru Gidiyor

Bilindiği üzere CBO borsası geçtiğimiz günlerde Bitcoin vadeli işlemlerini (futures) başlattı. Finans dünyası şimdilerde Bitcoin’in ne olduğunu anlamakla meşgul.

Kripto paraların toplam piyasa değerinin 500 milyar doları aşması şüphesiz büyük finansal kuruluşların ilgisini uyandırdı. Yine de kripto paralar birçok insan için hala bir muamma.

Max Keiser, Keiser Report’un son bölümünde vadeli Bitcoin işlemlerinin piyasayı nasıl etkileyeceği konusunda tahminlerde bulundu. Alışıldığı gibi büyük rakamlardan bahseden Keiser vadeli işlemlerin Bitcoin’e para akışını hızlandıracağını söyledi. Bununla birlikte Keiser Bitcoin’i Satoshi Nakamoto’nun 2009 da yaptığı tanımdan farklı bir şekilde ele aldı:

“İnsanlar şunu anlamıyor Bitcoin öncelikle bir iletişim aracı, ikinci olarak bir değer saklama aracı ve üçüncü olarak bir değiş tokuş aracı. Satoshi’nin whitepaper’da yaptığı tanım biraz yanıltıcı çünkü Bitcoin’e ‘dijital para’ diyerek başlıyor.”

“Yanıltıcı çünkü kendini mesajlaşma uygulaması olarak kabul ettirmeden önce dijital para olamazsın. Para ve ekonomi iletişimin tarihini oluşturur. Diller birdenbire ortaya çıkar. Ticaret birdenbire ortaya çıkar ve Bitcoin de aynı bunlar gibi birdenbire ortaya çıktı.”

Bitcoin yeni altın mı?

Bitcoin birçok finans uzmanı ve yatırımcı tarafından altın 2.0 olarak anılıyor. Bunlar arasında Winklevoss ikizleri ve Keiser de var. Ancak Keiser Bitcoin’in asıl değerinin anlaşılması için Bitcoin’in küresel borç ile kıyaslanması gerektiğini söylüyor.

“Bitcoin’i küresel borç ile kıyaslayın, altınla değil. Altının hacmi 7 trilyon dolar. Küresel borç ise 300 trilyon dolar. Hesaplarıma göre bu borçtan kurtulmak için her bir Bitcoin’ in 2 milyon dolar olması gerekiyor.”

Vadeli işlemler sayesinde piyasa 1 trilyon dolara doğru yükselişte

Bitcoin vadeli işlemleri başladıktan bir hafta sonra kripto para işlem hacmi yarım trilyon dolara ulaştı. Diğer piyasalarla kıyaslandığında bu küçük bir rakam ancak ana-damar finans dünyasının Bitcoin’i kabul etmeye başladığı göz önünde bulundurulduğunda kripto paralara daha çok para akışı olacak gibi görünüyor. Bu da Keiser’in açıkladığı gibi geleceğe yönelik iyimser tahminleri güçlendiriyor:

“Bitcoin’e bir boru vasıtasıyla para aktığını düşünün. Vadeli işlemler bu borunun çapını genişletecektir. Bu boru tahvil fonlarıyla kıyaslandığında şimdilik oldukça küçük.”

Keiser’e göre gelecekte piyasanın trilyon dolarla ifade edilmesi son derece muhtemel:

“Kripto paralar multi-trilyon dolar seviyelerine ulaşacak çünkü Bitcoin bir kara delik gibi bütün itibari paraları yutacak.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment