Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuelalı Madenciler Ethereum’a Geçiyor

Venezuela’da şu sıralarda hiper enflasyon yaşanırken her geçen gün daha fazla Venezuelalı temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına Bitcoin gibi dijital paraların madenciliğine geçiş yapıyor. Ülkede elektrik faturaları da düşük olduğu için madencilik masraflarını karşılamak pek zor olmuyor.

The Atlantic dergisindeki bir yazıya göre Venezuela şuanda tarihindeki en kötü dönemi geçiriyor. Ekonomide çok yüksek oranlarda enflasyon yaşanmakta ve insanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlanıyorlar. İnanması zor gelebilir ancak şuanda Venezuelalılar için madencilik yapmak, temel ihtiyaçlarını karşılamaktan daha az maliyetli durumda. Bu yüzden de şuanda ülkedeki insanlar madenciliğe geçiş yapıyor.

Bitcoin Madenciliği

Bitcoin madenciliğinde madenciler Bitcoin blockchaininde yeni bağlantılar oluşturabilmek için bilgisayar donanımları kullanarak epey karmaşık hesaplamalar yaparlar. Bu işlem de epey enerji gerektiriyor. Emeklerinin karşılığında madenciler yeni bir Bitcoin token’ı ile ödüllendirilirler. Blockchain, Bitcoin’in altında yatan kocaman bir merkezsizleştirilmiş ana defterdir.

The Atlantic’teki yazıya göre birkaç adet madencilik cihazına sahip bir Bitcoin madencisi şuan Venezuela‘da ayda ortalama 500 $ kazanıyor. Bu miktar ile Venezuela’da 4 kişilik bir aile geçinebiliyor, bebek bezi alınabiliyor ve yurt dışından insülin getirtilebiliyor.

Hükümet Baskısı

Madencilik ülkede yasak olarak değerlendirildiği için hükümet yetkilileri madencilik işlemlerine karşı sıkı önlem almaya başladılar.

Yukarıda belirttiğimiz cümlede “yasak olarak değerlendirildiği” kısmı oldukça önemli. Madencilik işlemleri şuanda sadece “yasak olarak varsayılıyor” çünkü ülkede madenciliği düzenleyen kripto para yasaları yok. Bir yasa olmamasına rağmen “yasak” diye varsayıldığı için Venezuela polisi şuanda Bitcoin madencilerini “uydurma” sebeplerle tutukluyor. Hükümetten gelen bu baskı sonucunda madenciler şuanda madencilik işlemlerini tabiri caizse “el altından” gerçekleştiriyorlar. Bu madencilerin bir kısmı ise daha büyük gelirler elde etmek için Bitcoin’in rakibi Ethereum‘a geçiş yapıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment