Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Visa’dan Otomatik Ödemeler İçin Ethereum Tabanlı Çözüm: Starknet’i Önerdi

Ödeme devi Visa, kripto cüzdanları kullanılarak otomatik ödemeler yapılabilmesi için Ethereum (ETH) katman-2 blokzinciri StarkNet’i önerdi.

Visa, kripto paralar ile gerçek dünya arasındaki kopukluğu gidermenin yollarını aramaya devam ederken şimdi de bir “otomatik ödeme yöntemi” fikri sundu. Visa tarafından resmi web sitesi üzerinden yayımlanan bir raporda, Ethereum üzerine inşa edilmiş katman-2 blokzinciri StarkNet’in “otomatik fatura ödeme” sistemlerine entegre edilebileceği yönünde bir teklif sunuldu.

Sunulan teklif, kullanıcıların her bir işlemi imzalamak zorunda kalmadan kişisel saklama cüzdanı (self-custodial wallet) kullanarak otomatik olarak ödeme göndermelerinin bir yolunu özetledi. Visa tarafından raporda, Otomatik ödemeleri, mevcut blokzinciri altyapısında eksik olan temel bir işlev olarak görüyoruz” ifadelerine yer verildi. Teklifte aylık Netflix ödemesi, telefon faturası ya da elektrik faturası gibi ödemelerin ucuz maliyetli ve kolay bir şekilde gerçekleşebilmesi için mevcut blokzinciri teknolojisine ek olarakmühendislik çalışması gerektiği ifade edildi.

Bu ekstra mühendisliğe duyulan ihtiyaç ise mevcut blokzinciri işleyişinde yer alan özel anahtar sisteminden kaynaklanıyor. Bilindiği gibi bu sistemde, özel anahtarı kontrol eden tek bir kişi olduğu için akıllı sözleşmeler kendi başlarına işlem başlatamıyor, manuel olarak kullanıcının imzasına ihtiyaç duyuluyor. Visa bu noktada, StarkNet altyapısı ile “otomatik onay sağlayan akıllı sözleşmeler” yaratmayı hedefliyor. Teknik raporda, bunun “Hesap Soyutlama” (AA) konseptine dayanan “devredilebilir hesaplar” adı verilen yeni bir tür kişisel saklama cüzdanı aracılığıyla mümkün olacağı ifade edildi.

Bu uygulama, her seferde kullanıcının aktif katılımını gerektirmeden, yinelenen aralıklarla bir “kendi kendine emanet cüzdan” hesabından diğerine otomatik olarak para aktarabilen programlanabilir bir ödeme talimatı oluşturmasına izin verebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!