Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin Açıkladı: Artık Sadece Bu Aşamadaki Projeleri Destekleyecek

Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, Layer-2 (katman 2) çözümlerindeki merkeziyetsizlik konusunda tavrını bir kez daha yineledi ve yalnızca merkeziyetsizlik ölçeğinde “aşama 1” seviyesinde olan ölçeklendirme çözümlerini tanıyacağını belirtti.

Buterin, bu konuyu “ciddiye aldığını” ve gelecek yıldan itibaren yalnızca “aşama 1+” seviyesindeki layer-2 ağlarını kabul edeceğini söyledi. Ayrıca, “gerçekten ilginç yeni projeler” için kısa bir geçiş süresi tanınabileceğini de ekledi.

Buterin, “Yatırım yapmam veya arkadaşım olman önemli değil, ya aşama 1 ya da hiç” dedi. Ayrıca birçok zero-knowledge rollup ekibinin kendisine “yıl sonuna kadar aşama 1’e geçmeye hazır olduklarını” söylediğini belirterek, bu gelişmeyi heyecanla beklediğini ifade etti.

Vitalik Buterin, hangi aşamadan bahsediyor?

Ethereum kurucusu, Layer 2 projelerini aşama 0, aşama 1 ve aşama 2 olmak üzere üç farklı aşamaya ayırıyor.

Aşama 0’daki projeler rollup olarak işlem görüyor. Bu aşamadaki tüm işlemler blockchain üstünde gerçekleşir ancak projeyi sadece basit bir multisig cüzdan kontrol eder.

Aşama 1’deki projelerin bundan farklı olarak dolandırıcılığa karşı bir mekanizması olmalı. Aynı zamanda, “güvenlik konseyi” gibi çoklu imza tabanlı bir geçersiz kılma mekanizması bulunmalı. Ancak bu mekanizmalar, en az 6/8 imza gereksinimi gibi katı koşullara sahip olmalı ve rollup organizasyonuna dışarıdan bir grup tarafından kontrol edilmeli. Ayrıca güncellemelerin yedi günlük bir gecikme süresi bulunmalı.

Aşama 2’de ise projenin hatasız olması halinde kodun çıktısını hiçbir grup geçersiz kılamaz. Güvenlik konseylerinin yalnızca açık hatalar için kullanım alanı olur ve güncellemelerin aktifleşmesi için 30 günlük gecikme uygulanır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!