Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin, Apple’ı Eleştirdi

Şu sıralar Apple‘ın kendi uygulama mağazasına koymayı reddettiği bir sürü uygulama var ve bu geliştiricileri her defasında deliye çeviriyor. Bu olay da Android’e olan kaymayı daha da arttırıyor. Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin dün kendi Twitter hesabında paylaştığı bir gönderide Apple’ı ”kısıtlayıcı app store politikaları” yüzünden eleştirdi.

”Apple’ın kısıtlayıcı App Store politikalarının niye daha fazla eleştirilmediğini anlamıyorum. Bir şirket (yaklaşık 1 trilyon dolara yaklaşan piyasa hacmiyle), mobil internet kullanıcıları üzerinde çoğu hükümete kıyasla daha geçerli bir filtreleme gücüne sahip ve bunu ustalıkla kullanıyor, buna rağmen çok az teknoloji dünyasından kişi bu konuda şikayet ediyor.”

Vitalik’in attığı bu tweet ciddi anlamda katı App Store politikalarına rağmen, geliştiriciler tarafından çok az şikayet geldiğini ifade etmekte. iOS’ta sergilenecek mobil uygulamalar için yapılan izin başvuruları öncelikle Apple’ın App Değerlendirme ekibinden geçmek zorunda. Bazıları çoğu uygulamanın titreşim özellikleri ve araç çubukları yüzünden reddedildiğini düşünmekte.

Apple yakın zamanda iOS cihazları üzerinde kripto para birimi ‘madenciliğini’ önlemek için kendi geliştirici prensiplerini güncellemişti. Yeni kurallar herhangi bir uygulamanın bataryayı emmesine, aşırı ısı üretmesine veya cihazın kaynaklarında gereksiz yüklenme oluşturmasına izin vermiyor. Ki bu saydıklarım kripto para madenciliği yapmanız karşılığında cihazınızda oluşacak olaylardan sadece bir kaçı.

İşin garip tarafı, Apple’ın spesifik olarak kripto para madenciliğini engellemek için yeni prensipler getirmesine karşın, Apple kurucu ortağının kripto para dünyası hakkında (genel olarak) çok olumlu düşüncelere sahip. Wozniak New York’da düzenlenen NEX teknoloji konferansında şunları ifade etmişti:

”Ethereum, sahip olduğu kullanım amacı ve programcıların kendi projelerini kurabilmesine imkan vermesi nedeniyle, bu kripto para furyasının sonunu görebilme şansına sahip. Bitcoin ise bu yıl %50’den fazla düşüş yaşamasına rağmen hala ciddi anlamda mükemmel.”

JeremyBrace isimli Twitter kullanıcısı Buterin’in attığı tweete şu yorumlar karşılık verdi:

”Buradaki amaç eko sistemi koruyup kötü niyetli kişileri uzak tutmak. Buna ek olarak kullanıcı deneyimini geliştirmek. Tabii ki Apple özel bir şirket. Kullanıcılar istedikleri zaman bunu kullanmayı bırakabilirler. Zorunlu hükümet politikalarında bunu yapabilmek ise çoğunlukla zor.”

Buterin buna şu cevabı verdi:

”Ulusal firewall’a sahip ülkelerde VPN kullanmak bu kadar zor değil.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment