Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin Bitcoin Ve Bitcoin Cash Tartışmaları Hakkında Yorumlarda Bulundu

24 yaşındaki genç geliştirici, Samson Mow ile Roger Ver arasında sürmekte olan Bitcoin ve Bitcoin Cash arasındaki tartışmalar hakkında bir seri anlık tweet attı.””

Tartışmaya Anlık Tweetler İle Dahil Oldu

Güney Kore’de şu anda sürmekte olan Deconomy konferansı, Vitalik Buterin, Bitcoin.com’un CEO’su Roger Ver, Craig S Wright, BlockStream’in CSO’su Samson Mow ve Lightning Network’ün tanıtım yazısını yazarı Joseph Poon gibi önemli katılımcılar ile devam etmekte. Sahne sırası gelen Roger Ver ve Samson Mow kripto para birimleri alanında apayrı iki noktada bulunmaktalar. Ana tartışma konuları ise Bitcoin ve Bitcoin Cash’in yıllardır süregelen “on-chain ve off-chain” tartışması olmakta. Vitalik ise bu tartışmanın bir kısmında anlık olarak tweet atarak tartışma hakkında ve Craig S Wright’ın tartışma hakkındaki görüşü konusunda bir takım yorumlarda bulundu.

Bilmeyen için hatırlatmak gerekirse, Bitcoin Cash geçtiğimiz yıl Ağustos ayında hayata geçen bir Bitcoin fork’u olmakta.

Çıkmak üzere olduğu dönemde sahip olunan en büyük kripto para biriminin nasıl ölçeklendirileceği konusunda uzun süren tartışmalara neden olmuştu. Bitcoin işlem sayılarını arttırmak için daha yenilikçi SegWit ve Lightning Network ile “off-chain” teknolojileri kullanmaya yoğunlaştırmakta. Öte yandan Bitcoin Cash ise bu kapasiteyi arttırmak için daha temel bir düzeyde yani “on-chain” olarak blokların boyutunu periyodik olarak arttırmayı planlamakta. İki alanda kendi içinde bazı eksileri ve artıları barındırmakta fakat iki ağın böylesine farklı çözümler üretmesi ve farklı kitleler tarafından benimsenmesi bize protokollerin nasıl birbirinden farklı işleyebileceklerini göstermekte.

Mow Ve Ver Karşı Karşıya

Roger Ver ilk olarak, sahip olunan blokların kapasitelerini arttırma gibi bir yaklaşımın güvenli bir yol olabileceğini belirterek işlem ücretlerinde bir patlama ile kullanılamayacak seviyelere gelmesi yerine böyle bir yolun izlenebileceğini söyleyerek konuşmasına başladı. Vitalik bu açıklama ile hemfikir olduğunu belirterek, Bitcoin Core geliştiricilerinin ağı sürekli olarak geliştirerek daha etkin bir hale getirmelerini ve bu sayede her geçen gün daha büyük blokları işlemesini mümkün kılmalarını takdir etmek gerektiğini belirtiyor.

Vitalik aynı zamanda SegWit’in blok boyutları hakkında yapılan bir karışıklığa da açıklık getiriyor. Samson’ın Segwit sayesinde blok boyutlarının 4 mb‘a kadar ulaşabildiğini söylemesi üzerine Vitalik bunu doğru olduğunu fakat SegWit’in adaptasyonuna bağlı olarak 1.3-2.4 mb bloklar yaratabileceğini belirtti.

Vitalik aynı zamanda Samson’ın blok boyutu limitlerini bir restorana benzeterek “eğer doluysa beklemek zorundasınız” benzetmesiyle ilgili de yorumda bulundu. Vitalik:

“Bunun kesinlikle kötü bir argüman olduğunu düşünüyorum. Örneğin ben aslında sık sık restoranlara giderim, eğer gittiğim restoran tamamen doluysa onu beklemek yerine bir başka restorana gitmeyi tercih ederim.”

Samson ve Roger’ın tartışması “yumurta mı tavuktan çıktı tavuk mu yumurtadan” tartışmasına benzer bir şekilde yalnızca konuları sağlam para mı yoksa kullanım mı üzerine yoğunlaşmakta. Samson argümanında sağlam paranın gelişiminin uzun vadede işlemlere ve kullanıma kıyasla daha önemli olacağını savunmakta. Öte yandan Roger ise buna cevap olarak gerçekleşen işlemler ve kullanımın sağlam parayı sağlam para yapan şey olduğunu söylemekte. Vitalik ise bu konuda Roger ile hemfikir olduğunu belirtmekte.

Neden Bu Anlaşmazlık?

Vitalik aynı zamanda Samson’ın LN ve BCH hakkında yaptığı bir açıklama hakkında ise SegWit’in gerekli olduğunu belirterek bir yorumda bulundu. Roger ise bu iddialara karşı çıkarak işlenebilir her türlü çözümün (SegWit’ten bahsederek) Lightning‘i bir ağ üzerinde aktive etmek için gereken tek şey olduğunu belirtti. BCH, esnek işlemleri uygulamaya koyarak bu işlenebilirlik konusunda bir çözüm üreterek Lightning’i kullanmayı amaçlamıştı.

Tartışma ise Jeff Paik‘in Ver ve Mow’a aranızdaki bu husumetin sebebi nedir diye sorması ile sona erdi. Roger’a göre Core geliştiricileri aslında bir çok kullanıcının istediği “tasarruf aracı” olarak kullanım projesinden uzaklaşması sorunun ana kaynağı. İki taraf da popüler forum sitelerinde hor görülerek dışlanmış bulunmakta. Samson ise Bitcoin Cash’e Bitcoin Cash denmesinin büyük bir sorun olduğu söyledi. Vitalik ise bu tanımın büyük bir haksızlık olduğunu söyleyerek durumu Ethereum Classic ile karşılaştırdı. Vitalik anlık tweet akışını bu nahoş tartışmanın her iki tarafında da gelişmesi gereken noktalar olduğunu belirterek noktaladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment