Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin İşlem Hızını Artırmayı Önerdi, ENS Fiyatı Yüzde 30 Yükseldi

Ethereum (ETH) kurucusu Vitalik Buterin, işlemlerin onaylanma süresini kısaltarak işlem hızını artırmak için yeni bir öneride bulundu.

Vitalik Buterin, dünkü blog gönderisinde Ethereum’daki mevcut epoch-and-slot mekanizmasından single-slot finality (SSF) sistemine geçilmesini değerlendirdi.

Ethereum’da “slot” ifadesi, ETH validatörlerine bir blok çıkarmaları için verilen 12 saniyelik süreci ifade eder. Her 32 slotta bir “epoch” oluşur.

SSF sistemine geçmeyi önerdi

Vitalik Buterin, Ethereum geliştiricilerinin mevcut slot-by-slot mekanizmasından ve epoch-by-epoch yaklaşımından rahatsız olduğunu, bunun çok fazla karmaşıklık çıkardığını söyledi.

Ethereum kurucusu, bunun yerine Tendermint’in konsensus mekanizmasına benzer, single-slot finality adlı bir sisteme geçmeyi öneriyor. Ancak SSF’nin de kendi içinde bazı sorunları bulunuyor

Örneğin SSF sistemi kapsamında staking yapan her Ethereum kullanıcısı, her 12 saniyede bir iki mesaj yayımlamak zorunda kalacak ve bu, Ethereum ağının tıkanmasına yol açacak.

Buterin, “Bunu önlemek için yakın tarihli Orbit SSF teklifi gibi bazı akıllıca fikirler var. Ama yine de bu, ‘kesinliğe’ daha çabuk ulaşılmasını sağlayıp kullanıcı deneyimini iyileştirse de kullanıcıların 5-20 saniye beklemek zorunda kalacağı gerçeğini değiştirmiyor” dedi.

ENS’yi andı, fiyat yükselişe geçti

Ethereum kurucusu, günümüzde Ethereum Name Service (ENS) gibi bazı uygulamalar için 12 saniyelik blok süresinin yeterli olduğunu, bunun yeterli olmadığı uygulamalar için ise tek çözümün slot-and-epoch mimarisi olduğunu söyledi.

Vitalik Buterin, geçmişte Ethereum Name Service uygulamasını birkaç kez övdü. Buterin, Mayıs 2024’te Ethereum Name Service’in Ethereum ekosistemindeki finansal uygulamalar hariç en başarılı proje olduğunu söyledi.

ENS fiyatı, Buterin’in onu yeniden anmasıyla birlikte yükselişe geçti. TradingView verilerine göre ENS fiyatı, dünden bugüne 25,15 dolardan 32,69 dolara kadar yükselerek yaklaşık %30’luk artış gösterdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!