Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin Yeni Makalesinde Ethereum’un Geleceğine Yönelik Fikirlerini Paylaştı!

Ethereum’un (ETH) kurucusu Vitalik Buterin, projenin geleceğine yönelik fikirlerine yer verdiği dikkat çeken bir makale yayınladı.

Vitalik Buterin 13 Aralık’ta blog sayfası üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Ethereum’un ana zincirinin (mainnet) katman 2 (L-2) çözümlerinden bazı işlevleri devralabileceğine dair bir fikri öne sürdü. Buterin’e göre bu hamle ana zincirin ölçeklenebilirliğini ve verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir.

Buterin, şu anda üzerinde çalıştığı bazı belirli fikirleri net olarak paylaşmasa da olasılıklardan birinin, ana zincirin katman 2 çözümlerinin kullandığı akıllı sözleşmeleri çalıştırabilmesi olduğunu söyledi:

Ana zincire bazı katman 2 işlevlerini taşıma fikri, son zamanlarda benim için giderek daha cazip hale geliyor. Bu adım ana zincirin ölçeklenebilirliğini ve verimliliğini artırabilir ve aynı zamanda katman 2 çözümlerini daha güvenli ve ölçeklenebilir hale getirmeye yardımcı olabilir.

Buterin bundan yaklaşık 3 yıl önce Ethereum ağının hesaplama yükünün büyük kısmını “katman-2’ler” veya “rollups” olarak bilinen bağlı ağlara aktarmayı savunmuştu. Fakat görünen o ki kurucu, bazı işlevlerin yeniden sisteme geri alınmasına yönelik bir plan yapmaya başladı.

Buterin’in fikri, Ethereum topluluğunda tartışmalara da yol açtı. Bazı topluluk üyeleri ana zincirin daha fazla yük taşımasının, ölçeklenebilirlik sorunlarını daha da kötüleştirebileceğinden endişe ediyor. Diğerleri ise, ana zincirin daha verimli duruma getirilebileceğini ve katman 2 çözümlerini daha güvenli hale getirmeye yardımcı olabileceğini savunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!