Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin: ZK-Rollup, Uzun Vadede Optimistic Rollup’ı Geçecek

Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, ZK-rollup teknolojisinin Optimistic rollup teknolojisine kıyasla daha başarılı olacağını düşünüyor.

ETHSeoul etkinliğinde konuşan Buterin, Optimistic rollup teknolojisinin günümüz şartlarında daha gelişmiş olduğunu, ancak Zero-knowledge rollup teknolojisinin daha iyi bir temele sahip olduğunu ve bu sayede uzun vadede Optimistic rollup teknolojisinden daha başarılı olabileceğini söyledi.

Layer 2 düzeyinde geliştirilen Optimistic rollup ve ZK-rollup teknolojileri, Ethereum blockchainini ölçekleyebilmek için kullanılıyor. Bu iki çözüm arasında mimari bazı farklılıklar bulunuyor.

ZK-rollupların özellikle işlem hızı konusunda avantaj sağladığını söyleyen Buterin, şu açıklamayı yaptı:

“Benim görüşüm, ZK-Rollupların uzun vadede Optimistic Rollupları geçeceği yönünde. Çünkü ZK-rollupların sahip olduğu bazı temel avantajlar var, örneğin yedi günlük bir para çekme süreci bulunmuyor. Günümüzden 10, belki daha fazla yıl sonra, rollupların hepsinin ZK’yi kullanmasını bekliyorum.”

ZK-rollupların her ne kadar bazı avantajları olsa da, örneğin Ethereum Virtual Machine (EVM) ile uyumlu olmamak gibi bazı dezavantajları da var.

Zero-knowledge teknolojisinin “geliştirmesi çok zor bir teknoloji” olduğunu söyleyen Buterin, Optimistic rollup çözümlerinin bugünün şartlarında daha gelişmiş olduğunu düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!