Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin’den DeFi Yorumu: “Sürdürülebilir Değil”

Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, son zamanların en popüler uğraşlarından yield farming’in sürdürülebilir bir model olmadığını düşünüyor.

Vitalik Buterin geçtiğimiz gün Unchained Podcast’ten tanıdığımız Laura Shin ile bir araya geldi ve kripto para sektöründeki güncel gelişmeleri yorumladı. İkilinin yayın sırasında konuştukları en ilginç konulardan biri tabii ki DeFi dünyasındaki gelişmelerdi.

Yield Farming Nedir?

Compound, Maker, Aave gibi bazı DeFi projeler son zamanlarda inanılmaz bir büyüme yaşadılar. Özellikle Compound gibi projelerin bu kadar büyümesini sağlayan şeylerden biri yield farming oldu. Peki kabaca anlatmak gerekirse, yield farming nedir?

Yield farming geçtiğimiz son birkaç haftaya damgasını vuran şeylerden biri oldu. Kripto para yatırımcıları yield farming modeli sayesinde DeFi uygulamalarına sermaye sağlıyor ve bu sermaye üstünden faiz geliri elde ediyorlar. Yield farming’den Balancer gibi platformlara likidite sağlayan kişiler de faydalanabiliyorlar ama bundan son zamanlarda en çok Compound kullanıcılarının faydalandıklarını gördük.

İnsanlar Compound’dan kredi aldıkları veya Compound’a kredi verdikleri zaman bunun karşılığında ödül olarak COMP tokenı kazanabiliyorlar. Bu insanlar başka bir deyişle zaten ellerinde olan paradan pasif bir şekilde gelir elde edebiliyorlar. Compound’un kurduğu bu model kısa süre içerisinde büyük başarı elde etti ve ağa 1 milyar dolardan fazla sermaye girişi oldu.

Sürdürülebilir Değil

Yield farming yapan DeFi kullanıcıları şu anda birçok koin üstünden yüzde 2’den fazla faiz geliri elde edebiliyorlar. Özellikle gelişmiş ülkelerdeki bankaların ne kadar faiz verdiklerini düşünürsek bunun gerçekten çok yüksek bir oran olduğunu söyleyebiliriz. Bu da elbette birçok kişi için cazip geliyor.

Fakat Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, bunun sürdürülebilir bir model olmadığını düşünüyor. Laura Shin ile bir araya gelen Buterin, bu model hakkında şu yorumu yapıyor:

“Son zamanların en popüler şeylerinden biri yield farming oldu. Size yıllık yüzde 20, yüzde 30 faiz getirisi sağlayan uygulamalar var. Ama sorun şu; size bu faizi veren protokol, size yine kendi ürettiği şeyle ödeme yapıyor. Yani faizden kazandığınız parayı size Compound ya da başka bir protokol veriyor. Ve (Compound ekibi) bir noktadan sonra insanları teşvik etmeyi bırakacak. Bu kısa vadeli bir şey. Bu teşvikler bitince faiz oranları da neredeyse sıfıra kadar düşecektir.”

Türkiye’deki kripto para topluluğunun sevilen isimlerinden Stratrade de bugün buna benzer bir konuyla, Ampleforth ile ilgili bir gönderi paylaştı. Yine stakingden elde edilen gelirlere değinen Stratrade, tıpkı Buterin gibi bu tarz getirilerin “sürdürülemez olduğunu” vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment