Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin, Ethereum İçin “Çok Boyutlu” Ücret Yapısı Öneriyor

Ethreum kurucu ortağı Vitalik Buterin, Ethereum ağının mevcut ücretleri için iki farklı çözüm opsiyonu içeren “Çok Boyutlu EIP-1559” ücret yapısını önerdi.

5 Ocak tarihli “Çok Boyutlu EIP-1559” başlıklı bir blog gönderisinde Ethereum Sanal Makinesi’ndeki (EVM) farklı kaynakların gas kullanımı açısından farklı talepleri olduğunu ortaya koyan Buterinblok veri depolama, tanık veri depolama ve blok durumu boyutu değişikliklerinden yola çıkarak EVM içerisinde “sürekli” kapasitenin aksine, kısa vadeli “patlama” kapasitesi için farklı sınırlar olduğunu söyledi.

Bugün sahip olduğumuz tüm kaynakların tek bir çok boyutlu kaynakta bir araya getirildiği şema, bu farklıkları ele almakta kötü bir iş çıkarıyor.

açıklamasını yapan Buterin ayrıca sorunun, bu sınırların yanlış hizalanması durumunda tüm farklı kaynakları tek bir kaynakta toplamanın “düşük optimal gaz maliyetlerine” sebep olduğunu belirtti.

Gönderide Buterin, önerdiği karmaşık olan değişiklikleri temel matematik ile özetledi ve çok boyutlu fiyatlandırmayı kullanarak iki farklı çözüm önerisi sundu.

Buterin’in ilk değişiklik önerisi, arama verileri ve depolama gibi kaynaklardaki gas fee’yi, her kaynak birimi için taban ücreti toplam taban ücrete bölerek hesaplayacak. Buradaki temel ücret EIP-1559 algoritmasına dahil edilen blok başına sabit bir ağ ücretidir.

Her kaynak için patlama limitleri öneren ikinci değişiklik önerisi ayrıca yüzde ile belirlenen ve yüzdeyi taban ücretle çarparak hesaplanan “öncelikli ücretler” içeriyor.

Çok boyutlu ücret yapısının dezavantajı olarak blok oluşturucularının işlemlerde gas başına ücretleri yüksekten düşüğe göre kolayca seçemeyeceğini söyleyen Buterin, bunu yapmak isteyen blok geliştiricilerin boyutları dengelemeleri ve ek matematiksel problemler çözmeleri gerekeceğini belirtti.

Ethereum, Haziran ayında gerçekleşen Londra yükseltmesinin bir parçası olan EIP-1559 ile ağdaki işlem ücretlerini düşürmek için ağ ücretlerinin bir kısmını yakmayı planlamıştı.

EIP-1559 kullanılmaya başlandığından bu yana toplamda 4.7 milyar dolar değerinde olan 1.36 milyon adet Ethreum (ETH) yakıldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!