Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik : Ethereum’un Sharding Teknolojisi Neredeyse Tamamlandı

Ethereum kurucu Vitalik Buterin, Ethereum‘un ağın ölçeklenmesine olanak sağlayacak yeni teknolojiyi kullanmaya daha da yaklaştığını söyledi.

Vitalik Butterin geliştiricilerle olan bir toplantısında “Birinci aşamanın bir parçası zaten bitmiş gibi görünüyor.” dedi.

Sharding olarak bilinen teknoloji, Ethereum blok zincirinin verilerini daha yönetilebilir parçalara ayırıyor. Butterin, Github‘da yer alan ilk ayrıntıları işaret ederek şunları söyledi :

“Teorik olarak Sharding‘in neye benzeyeceği konusunda iyi bir açıklamaya sahip.”

Ethereum, platformun artan popülaritesine ayak uydurmak için baskı altında bulunuyor. Bu durum, daha uzun işlem sürelerine ve yüksek işlem ücretlerine yol açıyor. Yaşanan yoğunluk, Stellar gibi bazı Ethereum tabanlı projelerin diğer blok zincirlerin üzerine inşa edilmesine neden oldu.

Buterin, dört aşamalı ölçeklendirme projesinin bir sonraki aşamasının “bir aydan biraz fazla sürede” tamamlanacağını belirtti. Geliştirme çalışması platformun tüm geçmişi işlemek zorunda kalmadan Ethereum yazılımı ile durumsuz (stateless) sunucular üzerinde olacak.

“Daha sonra bu sunucular üzerinde teknolojiyi deneyecek ve bir ağ oluşturacağız. Bunu test ağı gibi düşünebilirsiniz.”

Toplantıda Buterin, Ethereum‘un şu anda test aşamasındaki yeni protokolü olan Casper‘dan da bahsetti.

Test ağı, kurduğu yazılımla ilgili sorunlarla raydan çıktı. Bununla birlikte Buterin, sıkıntıya girmesine rağmen projenin çekirdeğinin sağlam olduğunu söylediği gibi “Casper‘ın Casper yönü tamamen başarılı.” dedi.

Bütün olumsuzluklara rağmen, farklı Ethereum yazılımı müşterileri arasında kullanılmak üzere uyarlanmış olması gereken kod ile ilgili şunları söyledi :

“Proje şu an, daha sonra üstünde çalışılmak üzere kenarda bekliyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment