Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Web3 Alan Adı Hizmet Sağlayıcısının Domain Süresi Sona Erdi: Tek Yetki Sahibi Hapiste

Ethereum Name Services (ENS) ağında önemli bir veri depolama ve izleme hizmeti sağlayan eth.link adresinin domain süresi doldu ve hapiste olan yetki sahibi tarafından müdahale edilemiyor.

Web3 domain hizmeti sağlayan eth.link web sitesinin kontrolünün ENS DAO (Merkeziyetsiz otonom organizasyon) topluluğu tarafından kaybedilmek üzere olduğu biliniyor. Web3 servis sağlayıcı hizmeti açısından önemli bir yere sahip olan bu siteye içinde bulunduğumuz günlerde erişim sağlanmak istediğinde sitenin domain süresinin dolmuş olduğunu ve aktifliğini yitirdiği dikkatleri çekiyor.

Söz konusu web sitesinin kurucusu ve alan adı üzerinde tek yetki sahibi olan eski Ethereum vakfı çalışanı Virgil Griffith’in Kuzey Kore‘ye gidip Ethereum’u tanıttığı için ABD tarafından 63 ay hapis cezasına çarptırılmasının ardından ENS DAO topluluğu en önemli alan adlarından bir tanesini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Griffith’in, hapiste olduğu sürece alan adı üzerinde işlem yapmasının mümkün olmadığı biliniyor.

GoDaddy domain sağlayıcısı üzerinde tescillenen bu adresin son kullanım tarihi 26 Temmuz‘da sona erdi. Topluluk üyeleri için önem arz eden bu alan adının halka açık satışı GoDaddy tarafından gelen bildiriye göre 5 Eylül tarihinde gerçekleşecek ve adeta bir “ilk gelen alır” karmaşası yaşanacak gibi duruyor.

ENS DAO, tüm Ethereum Name Services alan adlarının kontrolü ve teyidi için bu siteyi kullanıyordu ve karşılaştıkları bu beklenmedik durum sonrasında eth.link adresini alacak yeni kullanıcının kim olacağının bilinememesi işleri karmaşıklaştırıyor. Eğer alan adı DAO tarafından satın alınabilirse her şey eskiden olduğu gibi işlemeye devam edebilir fakat alan adının yetkisi art niyetli bir kullanıcıya geçerse bu kişi tarafından bir blokaj uygulanma durumu ya da çok yüksek meblağlar karşılığında satılığa çıkarılma ihtimali söz konusu olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!