Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

WhatsApp ile Para Gönderme ve Alma Rehberi

Mesajlaşma devi WhatsApp, artık Hindistan’daki kullanıcılarının uygulama içerisinden para gönderip almalarına imkanı tanıyor. Banka hesaplarını uygulamaya bağlayan WhatsApp kullanıcıları bunu adeta bir finans uygulamasıymış gibi kullanıp birbirlerine para gönderebiliyorlar.

Facebook’a bağlı olan ve dünya genelinde 400 milyondan fazla kullanıcısı bulunan WhatsApp, merakla beklenen ödeme özelliğini kullanıma açtı. Şirket Hindistan’daki ödeme işlemlerinden sorumlu olan NPCI adlı devlet kuruluşu ile iki yıldır görüşüyor, bu özelliği kullanıma açabilmek için izin almaya çalışıyordu.

NPCI WhatsApp’in başlangıç aşamasında maksimum 20 milyon kullanıcıya ödeme hizmeti sunmasına izin verdi. ICICI Bank, Axis Bank gibi bankalarla çalışan WhatsApp; ortakları sayesinde Hindistan’daki kullanıcılarının birbirlerine para göndermelerine olanak tanıyacak.

WhatsApp konuya ilişkin yayınladığı blog gönderisinde insanların artık birbirlerine “mesaj gönderirmiş gibi para gönderebileceklerini” söyledi. Şirket bu özellik ile birlikte Google Pay, Amazon Pay, Paytm, PhonePe gibi devlere doğrudan rakip haline geldi. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Hindistan’daki bu gelişmeyi şöyle yorumladı:

“Hindistan’ın WhatsApp’in ödeme özelliğine yeşil ışık yakması beni çok mutlu oldu. WhatsApp ile artık ailenize ve arkadaşlarınıza sanki onlara mesaj gönderiyormuşçasına para gönderebileceksiniz. 140’dan fazla bankanın desteklediği bu özellik için herhangi bir hizmet bedeli ödemeyeceksiniz.”

Ödeme özelliği nasıl kullanılır, nasıl para gönderilir?

whatsapp-para-gonderme-alma

WhatsApp kullanıcılarının uygulama içerisinde para gönderip alabilmeleri için öncelikle bir banka hesabına ve kartına sahip olmaları gerekiyor. WhatsApp kullanıcıları bunun ardından bir hesap açmak zorundalar. Bu doğruldau:

Hesap kurmak için yapılması gerekenler:

  • İlk adım: WhatsApp uygulamasına girdikten ekranın sağ üst köşesinde yer alan üç noktaya dokunmak.
  • Buradan sırasıyla Ödemeler > Ödeme yöntemi ekle seçeneklerine dokunmak. Burada kullanıcıların karşısına bankaların listesi çıkıyor.
  • Bankayı seçtikten sonra hesap numaranızı girmek. Hesap numarasını SMS yoluyla doğrulamak gerekiyor. Dolayısıyla WhatsApp’ta kullanılan numaranın bankada kayıtlı numara ile aynı olması gerekmektedir.
  • Doğrulamayı yaptıktan sonra ödeme yapma aşamasına geçebilirsiniz. Bu noktada önce bir UPI (unified payments infrastructure) şifresi belirlenir. Bunun ardından sorunsuz bir şekilde ödeme yapmaya başlanılabilir.

Para göndermek ve almak için yapılması gerekenler:

  • WhatsApp üzerinden para göndermek istediğiniz kişinin sohbet penceresi açılır.
  • Burada dosya veya fotoğraf göndermek için yapılana benzer şekilde Ödemeler butonuna dokunulur. Ardından gönderilmek istenen tutar girilir. Kullanıcılar tercihe bağlı olarak bir işlem açıklaması da yazabilirler.
  • Ödeme işlemini tamamlayabilmek için UPI şifresi girilir. İşlem tamamlandıktan sonra onay mesajı alınır.

Sektör genelinde büyük destek gördü

WhatsApp tarafından geliştirilen bu ödeme özelliği henüz şirketin tüm kullanıcılarına açık değil. Bu özelliğin Türkiye’ye gelip gelmeyeceği henüz bilinmiyor. Fakat ödeme özelliğini yeni yeni kullanıma sunmaya başlayan WhatsApp sektör genelinde şimdiden destek görmeye başladı.

Kripto para borsası Coinbase’in CEO’su Brian Armstrong, şirketin Hindistan haberini yorumlayarak “bu özelliğin her ülkede kullanılabildiğini düşünsenize” dedi. Armstrong ayrıca bu özelliğin kripto para birimlerini de desteklemesinin iyi olacağının mesajını verdi.

https://twitter.com/brian_armstrong/status/1324775659038666753

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!