Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Whitepaper Yazarları, 50 Bin Dolara Yakın Para Kazanıyor

Kripto para projelerinin ne olduklarını ve ne yapmaya çalıştıklarını anlattıkları metinleri yazan yazarlar, oldukça yüksek bir para kazanabiliyor.

Konuyla ilgili yapılan Decrypt imzalı bir araştırma, whitepaper yazarlarının bin ila 50 bin dolar arasında değişen meblağlarda para kazandıklarını ortaya koyarken, birçok yazarın LinkedIN veya Upwork aracılığı ile kendilerine iş buldukları da ortaya çıktı.

Ancak konuyla ilgili fikirlerine başvurulan whitepaper yazarlarından birçoğu, kripto para girişimlerinin genelde gerçekleri çarpıttığını ve yatırımcıları yanıltma yoluna gittiğini de ifade ediyor. Örneğin, whitepaper yazarlarından birisi olan Adefemi Yusuff Adegoke, yaptığı açıklamada bu olaya dikkat çekerken; birçok girişim sahibinin bütçe hesaplarında kasıtlı yanlışlar yaptığını ifade ederek şunları söyledi:

”Diyelim bir projeyi gerçekleştirmek için 180 bin dolar gerekiyor. Proje sahipleri bunun için 450 bin dolar toplasa da bunu şeffaf bir şekilde ortaya koymuyor. Bu durumda da kalan 270 bin doları zimmetlerine geçiriyorlar.”

Ukraynalı yazar Volod Malyshkin ise, yaptığı açıklamada proje sahiplerinin kendisinden gerçeklikleri çarpıtmasını istediğini ifade ediyor. Malyshkin, çoğu zaman dökümanlarda yanıltıcı rakamlar kullanılmasının istendiğini söylerken, birlikte çalıştığı birçok proje sahibinin Blockchain teknolojisi ya da kripto para konsepti ile ilgili çok az bilgiye sahip olduğunu belirtiyor.

Bilindiği gibi daha önce birçok projenin whitepaperları ile ilgili olarak sert eleştriler gelmişti. Bunların başında da bir döneme damga vuran ancak şu an esamesi okunmayan Venezuela’nın resmi kripto para birimi Petro geliyordu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment