Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Willy Woo: Ocak 2021’de Bitcoin Yeni Zirveler Görebilir

Kripto para analisti Willy Woo, paylaştığı son analizinde Bitcoin yatırımcılarını uyardı. Woo, “SOPR” indikatörüne göre karını elde tutan yatırımcıların satışlarını tamamlamasıyla birlikte Bitcoin’de yeni zirveler görülebileceğini söyledi. Bunun için Woo, Ocak 2021 tarihini işaret etti ve bu süre zarfında görülebilecek boğa tuzaklarına karşı uyarıda bulundu. Peki Woo’nın bahsettiği SOPR indikatörü tam olarak nedir ve analist ne anlatmaya çalışıyor? Kısaca göz atalım.

Willy Woo, BTC’de yeni zirveler görmek için haftalar önce başlayıp Bitcoin işlemi yaparak kar elde etmeye çalışan kripto para yatırımcılarının tükenmesini beklemek gerektiğini söyledi. Bunu bir oyuna benzeten analist, Ocak 2021’e kadar oyunun bitmesinin gerektiğini ifade etti. Bu süre zarfında ise “boğa tuzaklarına dikkat edin” uyarısını yaptı ve yeni zirvelere işaret etti.

Analizinde SOPR indikatörünü kullanan Woo, göstergeye yönelik ise şu açıklamayı yaptı:

“SOPR, bir gün içinde yatırımcıların işlem gören paralarındaki kar veya zarar durumlarını belirlemeye yönelik bir göstergedir. Bu göstergeyi kullanmayı seviyoruz çünkü tüm yatırımcılar kayıpları hakkında yalan söylüyor.”

Willy Woo, SOPR indikatörünün 1.0 seviyesine gelerek sıfırlanmasıyla birlikte Bitcoin’de yeni zirvelerin önünün açılacağını dile getirdi.

bitcoin-kripto-para
Yeşil nokta ile gösterilen yer indikatörün sıfırlanma noktasını temsil ediyor.

SOPR indikatörü nedir?

İndikatörün yaratıcısı Renato Shirakashi, 2019 yılında kullanıma sunduğu “Spent Output Profit Ratio (SOPR)“un (harcanan çıktının kar oranı) Bitcoin’de görülen düşük noktaların ve zirvelerin hesaplanması için kullanılan bir gösterge olduğunu açıkladı.

“SOPR değeri, ABD doları cinsindeki satış fiyatının ödenen fiyata bölünmesiyle elde edilir.”

İnsanların genelde kar elde ettiklerinde satış yaparken daha rahat olduklarını dile getiren Shirakas, SOPR değeri 1’in altına düştüğünde yatırımcıların zararına satış yaptığını ve bu durumda isteksiz hareket ettiklerini belirtti.

“Bu olduğu zaman, arz önemli ölçüde düşer ve bu da fiyatı yükselten itici güç olur.”

Eğer SOPR değeri 1’in üzerindeyse, harcanan çıktı sahibi yatırımcılar işlem anında kar elde etmiştir demektir. Tam tersi durumda ise bu yatırımcıların zarar gördüğü anlaşılır. Aşağıdaki grafikte, pembe renkle gösterilen nokta psikolojik noktayı (düşük arz) temsil ediyor. Bu gerçekleştiğinde ise yeşil okla gösterildiği gibi fiyatlar yukarı yönlü hareket etmeye başlıyor. Bu durum, boğa rallisi görüldüğünde karşımıza çıkıyor.

bitcoin-kripto-para
Ayı rallisinde ise durum daha farklı. Ayı piyasasında yatırımcıların tamamen satışa yöneldiğini ya da satmak için kırılma noktası oluşmasını beklediği aktaran Shirakas, SOPR değeri 1’e yaklaştığında ya da aştığında daha fazla satış yaptıklarını söyledi. Bu durumda arz yükseldikçe fiyat da düşme eğilimde oluyor.

Eğer fiyat düşmeye başlarsa, SOPR değeri de düşmeye başlar. Bu durumda yatırımcılar karlarını ellerinde tutmayı başaramazlar. Düşüş trendi başladığı zaman, genellikle SOPR da 1.0 seviyesine kadar geriler ve tüm kar elde eden yatırımcılar sıfırlanmış olur.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!