Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Xerox, Elektronik Dokümanlarda Düzeltmeleri Takip Eden Blockchain Sisteminin Patentini Aldı

13 Ekim tarihinde ABD Ticari Marka ve Patent Ofisi’nin yayınladığı bildiriye göre, dünyaca ünlü teknoloji devi Xerox, blockchain konulu patent alan en güncel isim oldu.

Özellikle yazıcı ve dijital kopyalama sektöründeki işleri ile tanınan Xerox, söz konusu patent için ilk başvuruyu geçtiğimiz 2017 yılının Ağustos ayında yapmıştı. Patent temel olarak elektronik dokümanlarda yapılan revizyonları blockchain tabanlı bir sistemde denetim altına almayı ve gözlemlemeyi konu almakta.

Xerox tarafından sunulan teknoloji, bir elektronik dokümanın daha önce değişikliğe uğrayıp uğramadığını kontrol etmek için kullanılacak. Blockchain’in merkeziyetsiz doğrulama mekanizması sayesinde de, işlenen veriler ve elde edilen sonuçlar değiştirmelere karşı dayanıklı olacak.

Patentin arkasındaki teknolojiyi açıklayan Xerox, yapılan her bir düzeltmenin bir dizi ağ düğümü tarafından onaylanacağını veya reddedileceğini vurgulamakta. Bunun yanı sıra belirli bir düğüm herhangi bir dokümanı onaylamaz veya içerik onaylanan içerikten farklılık göstermeye başlarsa, kullanıcılar direkt olarak haberdar edilecek.

Xerox bu yeni patenti alınan teknolojinin medikal sektörden tutun da, finansal evraklara hatta vergi beyannamelerine ve eğitim belgelerine kadar bir çok alanda kullanılabileceğini ve kullanıldıkları alanlarda çok fazla yenilik getireceğini düşünmekte. Bunun yanı sıra adli soruşturma kayıtlarının, adli ifadelerin, olay yeri fotoğraflarının ve DNA sonuçlarının bile güvenli bir şekilde bu sistemde tutulabileceği vurgulanmakta.

Xerox 2016 yılında aldığı benzer bir patent ile, fotokopiler veya fotoğraflar için zaman damgası üretebileceği bir blockchain platformunun telif haklarını almıştı. Bunun yanı sıra dünyanın önde gelen teknoloji firmalarından IBM, blockchain ile ilgili patentler konusunda hala dünya çapında liderliği elinde bulundurmakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment