Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

XRP İçin Kritik: Ripple Akıllı Kontrat Patenti Aldı

Ripple (XRP), “akıllı kontrat” çerçevesinde işlemler yürütmesine olanak sağlayacak bir sistem için resmi olarak patent aldı. Bu sistem ile Ripple Ethereum’a rakip olmayı mı planlıyor?

Dünyanın en çok bilinen blockchain şirketlerinden biri Ripple Labs, 29 Eylül’de ABD Patent Ofisine yaptığı başvuru ile akıllı kontratlar içeren yazılım sistemi için bir patent aldı. Patent sahibi olarak Ripple eski CTO’su ve Coil CEO’su Stefan Thomas yazıldı. Thomas’ın yanı sıra blockchain temelli kripto para ödemelerine olanak tanıyan Interledger protokolünün yaratıcısı Evan Schwart da patent sahibi statüsünde yer aldı.

ripple-xrp-akilli-kontrat

Ripple Daha Önce Rafa Kaldırmıştı

Şu an Ethereum ekosistemi, akıllı sözleşmeler oluşturmak ve yürütmek için temel blockchain konumunda bulunuyor. Ethereum ağının gelişmesinde ve yaygınlaşmasında, her gün kendi akıllı sözleşmelerini oluşturmak için katılan projeler ve protokoller büyük rol oynuyor. Fakat Ethereum ağı çevrim içi olarak dünyaya açılmadan dahi önce Ripple’da bir akıllı sözleşme sistemi fikri dolaşıyordu.

Stefan Thomas, Ripple’dan ayrılmadan önce Ethereum ağına rakip olabilecek Codius sistemi üzerinde çalışıyordu. Her şey Thomas’ın planına uygun gitseydi, Codius XRP ve diğer kripto paralar arasında bir köprü görevi görebilecekti.

Fakat proje birçok temel ve teknik zorluk sebebi ile Ripple tarafından rafa kaldırıldı. Sonrasında ise Thomas kendi şirketi olan Coil’i kurdu ve Ripple ile bu projeyi gerçekleştiremeden yollarını ayırdı. Şimdi ise bu patent hamlesi ile Ripple projenin üzerine yeniden gitmeye karar vermiş olabilir.

Ripple’ın Akıllı Kontrat Patentinin Detayları

Sistemin “akıllı oracle” modeli üzerinden yürümesi planlanıyor. Akıllı oracle, akıllı sözleşmelerde belirtilen bir durum hakkında bilgi kabulu gerçekleştirebilen bilgisayar platformuna verilen addır. Patentte belirtilene göre, planlanan sisteme üçüncü şahısların katılması dahilinde akıllı sözleşmeleri de içeren yazılıma müdahale etmeyeceğine dair teminatlar verilmelidir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment