Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yatırım Şirketi Yöneticisi: ETF’ler O Kadar da Önem Teşkil Etmez

Bitcoin ETF’si kripto para piyasalarında gündem olmaya devam ediyor. SEC’in geçtiğimiz hafta iki Bitcoin ETF’sini reddetmesi, sektörde biraz hayal kırıklığı yaratsa da, esas tarih olarak halen VanEck ve SolidX’in başvurusunun belli olacağı 16 Ağustos bekleniyor.

Amerikan basınına bir röportaj veren Grayscale Investments yönetim kurulu üyesi Michael Sonneshein ise, Bitcoin ETF’leri ile ilgili konuşan son isim oldu. Sonneshein, Bitcoin ETF’sinin fiyata büyük bir etkisi olacağını belirtirken, ETF’lerin işin içine girmesininin, Bitcoin’in kullanım alanını ciddi şekilde arttıracağını belirti. Şu anda Bitcoin’in spekülatif bir doğası olduğunu belirten Sonneshein, insanların Bitcoin aldığında fiyatın nereye gideceği ile ilgili sadece kaba tahminler yapabildiğini belirtti. Bitcoin’in ödeme yöntemi olarak da yavaş yavaş gündeme geldiğini ancak bunun yeterli olmadığını belirten başarılı yönetici, şunları söyledi:

”Bitcoin’i alıp bir finansal ürünün içine koyarsanız, işte o zaman işlere farklı bir boyut katmış olursunuz. Bu, Bitcoin’e bambaşka bir kullanım alanı getirmek demektir ki şu anda böyle bir şey Bitcoin için söz konusu değil.”

Sonneshein, Bitcoin ETF’sinin fiyata yönelik etkisinin ise olumlu olacağını ifade ederken, Bitcoin’in sınırlı sayıda olmasının da pozitif bir fiyat faktörü olacağını belirtti. Başarılı yönetici, Bitcoin ETF’sinin bu yıl içinde onaylanıp onaylanmayacağının ise muamma olduğunu belirtti. Winklevoss ETF’sinin reddinin, SEC açısından mantıklı olduğunu çünkü kurumun daha olgun bir piyasa görmek istediğini belirten Sonneshein, SEC yöneticisi Hester Peirce’ın yaptığı açıklamalara da değinmeyi ihmal etmedi. Peirce, hatırlanacağı üzre yaptığı açıklamasında SEC’in red kararının gelecek için bir anlamı olmadığını belirtmiş ve şunları söylemişti:

”Eğer ETF’yi kabul edecek olursak, yatırımcılar bunu alıp bunu almamayı kendileri seçebilirler. Komisyon’un bugünkü hareketi yatırımcıları bu karardan mahrum bırakıyor. Ben bizim asıl görevimiz olan yatırımcıları korumak, sermaye birikimini geliştirmek, adil, düzenli ve verimli piyasalar kurmak olan temel görevimizden çok farklı olan yeniliğin bekçiliği görevini reddediyorum. Görünüşe göre, ben sizinle aynı fikirde değilim.”

Sonneshein, ayrıca ETF kararının diğer insanların düşündüğü kadar önemli olmadığnıı da aktardı. İşin kripto para boyutunun daha devrimsel olduğunu ve ETF’nin bu yönde sadece bir araç olduğunu belirten Sonneshein, kendi firmasının 2013’den beri bu alanda faaliyet gösterdiğini ve uzun bir süredir hemen her kripto parayı çok yakından takip ettiğini ifade etti.

Son raporlara göre, Grayscale firması toplamda 250 milyon dolarlık yeni ürünü portföylerine ekledi ve de bunların büyük bir kısmı, kurumsal yatırımcı kaynaklı olarak dikkat çekti. Sonneshein, Bitcoin ETF’si kararına bakmazsınız, çalıştıkları birçok kurumsal yatırımcının sektöre para akıttığını da sözlerine ekledi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment