Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

UBS: Bitcoin, ABD Para Arzını Geçmek İçin 213.000 Dolara Çıkmalı!

2 Ağustos tarihli Bloomberg haberine göre, Zürih merkezli bir yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi olan Union Bank of Switzerland (UBS), yeni bir araştırma yayınladı ve bu araştırmaya göre Bitcoin’in, ABD para arzını geçmek için tamı tamına 213.000 dolara çıkması gerekiyor.

UBS’in araştırmasına göre, Bitcoin şu an sahip olduğu BTC ağının kapasite kısıtlamaları nedeniyle, para veya meşru bir varlık olarak kabul edilemez.

”Bulgularımız gösteriyor ki Bitcoin, şimdiki mevcut formunda, çok istikrarsız ve küresel işlemler için meşru bir ödeme yöntemi veya yaygın bir varlık sınıfı olmak için çok fazla kısıtlı.”

Araştırmada ‘dijital para birimlerinin’ alternatif bir varlık sınıfı olabilme ihtimalinden söz edilirken, bunların fiyatlarının büyük ihtimalle hep böyle volatil kalacağına da vurgu yapılmakta. Ticarette kullanılan BTC hacmi, Chainalysis tarafından yapılan bu araştırmada da görülebildiği üzre, Eylül 2017 yılında 411 milyon dolar ile zirve yaptıktan sonra ciddi bir düşüş yaşadı.

Chainalysis’in baş ekonomisti Kim Grauer kripto piyasasındaki volatilite hakkında şunları ifade etti:

”Geçtiğimiz yıl fiyatların çok hızlı bir şekilde arttığı dönemde, eğer (bitcoin) harcamaya kalksaydınız gün içerisinde 1.000 dolar kaybedebilirdiniz.”

Uluslararası Bilgisayar Bilimi Enstitüsü bünyesinde kıdemli bir araştırmacı olan Nicholas Weaver, Bloomberg’e verdiği bir demeçte kripto para birimlerinin bir ödeme aracı olarak ”gerçek anlamda kullanılabilir olmadığını” ifade etti ve bunun sebebinin de işlem ücretleri olduğundan dem vurdu.

UBS araştırması Bitcoin’in etkili bir ödeme aracı olabilmesi için, BTC ağının işlem yapma kapasitesinin ciddi anlamda arttırılması gerektiğinin altını çizerken, Bazı BTC savunucuları Bitcoin’in dünyanın bir numaralı ve tek ödeme yöntemi olacağını düşünüyor.

Mart ayında hem Twitter’ın hem de ödeme hizmeti Square‘in CEO’su olan Jack Dorsey, kendisinin BTC’yi dünyanın gelecekte kullanacağı tek para birimi olarak gördüğünü ve bunun ”büyük ihtimalle 10 yıldan sonra” ortaya çıkacağını ama ”belki daha hızlı da” olabileceğini aktarmıştı.

”Bana göre şu an Bitcoin zirveye tek başına oturacak kapasitede değil. Çünkü bir kere hem para transferleri yavaş hem de ortalama bir transfer için hayli pahalı. Ancak zaman içinde bu durumun çözülebileceğine dair inancım da mevcut. Daha fazla insan bu kripto para birimini tanıyıp satın aldıkça, bu problemlerin de bir şekilde ortadan kalkacağını düşünüyorum. İşte tam da bu noktada Bitcoin’in sonsuz potansiyelini ortaya çıkarmaması için hiçbir sebep göremiyorum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment